Cotele de pescuit pentru anul 2024, în sectorul românesc al Mării Neagre: calcan, 75 t; rapane, 3.600 t / Care este stocul de rechin

ferme de peste, Marea Neagra Sursa foto: Pexels.com/Timon Cornelissen

Pescarii români  au dreptul să captureze, în anul în curs, 3.442,5 t de șprot, din Marea Neagră și din Bazinele Mării Negre, dintr-un stoc total evaluat, în sectorul românesc, la 44.169,59— 93.677,68 tone, potrivit unui ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, publicat joi, 29 aprilie, în Monitorul Oficial.

Stocul de pește este definit de Uniunea Europeană drept ”resursele vii ale unei comunități marine din care se obțin capturile. Poate conține populația uneia sau mai multor specii de pești, nevertebrate și plante”.

Pentru guvid, cota aferentă anului 2024 a fost stabilită la 30 de tone, dintr-un stoc de 300- 350 de tone. 

Alte cote pentru speciile din Marea Neagră: rechin, 13,5 tone, stoc 4.135,44— 1.945,78 tone; midii, 500 t, stoc circa 100.000 t; rapane, 3.600 t, stoc 8.007,14 t; calcan, 75 t, stoc 3.290,48— 3.441,22 t; bacaliar, 500 t, stoc 1.899,99— 8.123,68 t; vongolă, 800 t, stoc 12 t/mp. 

Recoltarea vongolei este interzisă în perioada 1 iulie – 15 septembrie 2024.

Exploatarea vongolei (Chamelea gallina) și, implicit, utilizarea dragei hidraulice se vor face în prezența la bord a unui expert marin care va urmări aspectele legate de impactul echipamentului asupra mediului marin.

Vongola este o specie de moluște bivalve, apreciată în bucătăria italiană.

Măsurile de reglementare a efortului de pescuit și cotele de pescuit alocate pentru anul 2024 au fost adoptate și pentru Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, fluviul Dunărea, râul Prut și lacuri de acumulare, în funcție de speciile de pește din aceste zone. 

Pentru pescuitul în apele continentale, cu excepția zonelor aflate în administrarea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, pentru care există reglementări specifice, 15% din cota alocată înscrisă în autorizația de pescuit, dar nu mai mult de 3 kg/zi pe ambarcațiune, poate fi reținută pentru consum familial, cu condiția ca aceasta să fie înregistrată și raportată la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

Speciile rac (Astacus leptodactylus și Astacus fluviatilis), novac (Hypophthalmichthys nobilis), sânger (Hypophthalmichthys molitrix) și cosaș (Ctenopharyngodon Idella), cu excepția celor de pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, pot fi capturate fără limită, cu condiția înregistrării și transmiterii cantităților capturate la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

Prin excepție de la prevederile prezentului ordin, în habitatele piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi legal constituite și recunoscute conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 60/2017 privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, cu modificările ulterioare, efortul de pescuit și cotele de pescuit alocate pentru anul 2024 nu vor depăși efortul de pescuit și cotele de pescuit stabilite în planurile de management.

Pentru a afla datele complete despre efortul de pescuit și cotele de pește aferente anului 2024, consultă Ordinul 75/874 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului mediului, apelor și pădurilor privind aprobarea măsurilor de reglementare a efortului de pescuit și a cotelor de pescuit alocate pentru anul 2024, pe specii și zone/pag. 2 – 11.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *