Cornulețe cu untură specială, de la o româncă din Banatul Sârbesc/ Se frământă manual aluatul, nu cu lingura sau blenderul (VIDEO)

Ionela Străin de la Coștei Ionela Străin de la Coștei FOTO captură video

„Cultura în Bucate”, proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2024, a ajuns și în Banatul Sârbesc. Mai exact, în satul Kustilj, cunoscut în română ca și Coștei, aflat chiar la granița cu România, în apropiere de orașul Vârșeț. Conform ultimului recensământ, în localitate trăiau în jur de 700 de oameni, peste 95% dintre aceștia fiind etnici români.

Ionela Străin, originară din județul Caraș-Severin, trăiește în Coștei și a fost gazda echipei „Cultura în Bucate”, pregătind o rețetă de cornulețe moștenită de la bunica ei.

„Pentru cornulețele cu untură de la inimă avem nevoie de iaurt, făină, zahăr, sare, drojdie de bere, ouă și untură de la inimă, untura mare, cum îi zicem noi în Banat. Mai întâi, punem iaurtul, un pic încălzit, apoi adăugăm drojdia, pe care o sfărâmăm puțin cu mâna, sarea, zahărul și ouăle. Următorul ingredient este untura. Eu am jumătate de kilogram. Amestecăm puțin, după care încorporăm făina. Am două kilograme și jumătate, dar punem cât cere aluatul. Bunica frământa aluatul cu mâna. Cu mâna se frământă aluatul, nu cu lingura, nu cu blenderul”, a povestit Ionela Străin.

Urmează frământarea aluatului, pe masa presărată cu făină. Când aluatul este gata, este lăsat la odihnit în jur de jumătate de oră.

După ce aluatul a dospit, bucătăreasa începe să modeleze formele, să pună gemul, să împăturească și apoi să le bage la cuptor pentru coacere. După ce sunt scoase din cuptor, cornulețele sunt trecute prin zahăr pudră și sunt numai bune de savurat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *