Cu toții ne întrebăm dacă fructele și legumele proaspete sunt sănătoase, sigure pentru consum, fiindcă aceste produse și toate alimentele, de fapt, spre deosebire de celelalte bunuri materiale, sunt destinate consumului, ajung în organismul nostru și influențează funcționarea acestuia.
E o diferență fundamentală față de celelalte mărfuri ( cu excepția medicamentelor ), care sunt utilizate în planul realității exterioare, nu ingerate.
Sunt operatorii economici activi de-a lungul întregului lanț alimentar, de la producătorii agricoli până la comercianții cu amănuntul, preocupați de controlul calității? Răspunsul este afirmativ.
Comerțul modern practicat de marii retaileri implică efectuarea controlului calității, care este un ansamblu de măsuri și proceduri aplicate pe parcursul producției, procesării, depozitării și distribuției alimentelor, cu scopul de a asigura că în aceste etape sunt respectate standardele de siguranță, igienă și calitate necesare pentru consumul uman.
”Conceptul de calitate pentru legume şi fructe este o noţiune complexă, care poate fi analizată sub următoarele aspecte: agronomic, comercial, organoleptic, nutriţional şi sanitar. În cadrul standardelor de calitate a legumelor şi fructelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vânzare, prin caracteristicile vizuale (prospeţime, calibru, formă şi culoare) şi de condiţionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare) ale acestora”, potrivit definiției formulată de Ministerul Agriculturii.
Controlul calității este esențial pentru a proteja sănătatea publică, dar și pentru a menține încrederea consumatorilor în produsele alimentare.
Controlul calității în domeniul agroalimentar se desfășoară pe mai multe paliere: siguranța alimentară, calitatea nutrițională, calitatea organoleptică, trasabilitatea, conformitatea cu standardele și reglementările în vigoare, verificată prin inspecții și teste, ambalarea și etichetarea, potrivit unor documente universitare cercetate de G4Food.
De pildă, în ce privește siguranța alimentară, inspectorii se asigură că alimentele sunt lipsite de contaminanți fizici, chimici și microbiologici periculoși, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.
În cazul conformității cu standardele și reglementările în vigoare, produsele agroalimentare trebuie să respecte diverse standarde naționale și internaționale (precum ISO 22000, HACCP, GlobalG.A.P.) care impun criterii stricte de calitate. Conformitatea cu aceste standarde asigură competitivitatea produselor pe piață.
Ce este Global G.A.P.
Global G.A.P. este un sistem internațional de certificare, obligatoriu pentru producătorii agricoli care livrează fructe și legume pentru Piața Lidl, de pildă.
Certificarea Global G.A.P. permite clienților să identifice cu ușurință producătorii care practică o agricultură responsabilă și care au trecut printr-un audit extern al proceselor lor de producție, conform site-ului globalgap.org.
Aplicată deja în peste 130 de țări și dezvoltată în colaborare cu toți partenerii de pe lanțul alimentar ca răspuns la cerințele și provocările sectorului, certificarea Global G.A.P. vizează șase arii de impact esențiale: siguranța alimentară, sustenabilitatea mediului, bunăstarea lucrătorilor, bunăstarea animalelor, trasabilitatea lanțului de aprovizionare și dezvoltarea capacităților.
Fermieri care livrează pentru Piața Lidl au declarat jurnaliștilor G4Food, în timpul documentării efectuate pe teren, în ferme, că nivelul maxim de reziduuri de pesticide stabilit de Piața Lidl este sub o treime din media admisă la nivel european.
Acest lucru înseamnă că fermierii trebuie să respecte cu strictețe doza de substanță activă ( diferită în funcție de substanța utilizată și de specia vegetală tratată ) aplicată în culturile agricole și, desigur, termenul de recoltare de la aplicarea substanței active, termen care ajunge până la 12 zile, pentru a permite plantei să elimine reziduurile de produse fitosanitare.
Totodată, nu trebuie să fie mai mult de 5 substanțe active per produs la momentul analizelor, iar acestea trebuie să fie folosite cât mai responsabil și să respecte lista strategică a substanțelor active după care se ghidează Lidl la nivel internațional.
Prin urmare, legumele și fructele proaspete care sunt furnizate de producătorii agricoli certificați de Lidl prezintă garanția unor produse sănătoase, sigure pentru sănătatea noastră.
Totodată, certificarea Global GAP este o condiție obligatorie pentru ca producătorii de legume și fructe să livreze produse în raionul Piața Lidl din magazinele din toată România.
Un control riguros al calității în acest sector contribuie, așadar, la:
-prevenirea riscurilor alimentare și protejarea sănătății publice.
-reducerea pierderilor economice prin minimizarea rebuturilor și a produselor neconforme.
-consolidarea încrederii consumatorilor și a partenerilor de afaceri prin asigurarea calității și siguranței produselor și la
-accesul la piețele internaționale, prin respectarea standardelor globale de calitate.
Lidl România a anunțat că a efectuat anul trecut peste 2.300 de analize la categoria fructe și legume.
Controlul calității reprezintă astfel un element central în menținerea unui sistem alimentar sigur, eficient și sustenabil.
Surse https://www.madr.ro/inspectia-legume-fructe.html