Consumul de cafea, asociat cu un risc mai scăzut de cancer de cap și gât, sugerează un nou studiu / Cafeaua decofeinizată a fost asociată doar cu un risc redus de cancer al cavității bucale

dreamstime_cafea

Un nou studiu sugerează că persoanele care consumă mai mult de patru cafele pe zi au un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancere ale capului și gâtului, notează The Guardian.

Pentru cei care își găsesc alinarea în cești de ceai sau cafea, există vești bune: cercetătorii au descoperit o legătură între consumul acestor băuturi și un risc mai scăzut de cancere ale capului și gâtului.

În fiecare an, aproximativ 12.800 de cazuri noi de cancer de cap și gât și 4.100 de decese asociate sunt raportate în Marea Britanie, conform Cancer Research UK.

Studiul nu demonstrează în mod direct că ceaiul și cafeaua protejează împotriva acestor tipuri de cancer, dar oferă o perspectivă valoroasă asupra unei teme intens dezbătute, caracterizată până acum de rezultate inconsistente.

„Deși au existat cercetări anterioare privind consumul de cafea și ceai și riscul redus de cancer, acest studiu a evidențiat efectele variate asupra diferitelor subtipuri de cancer ale capului și gâtului, inclusiv observația că și cafeaua decofeinizată a avut un impact pozitiv,” a declarat Dr. Yuan-Chin Amy Lee de la Huntsman Cancer Institute și University of Utah School of Medicine, autor principal al studiului.

Rezultate ale analizei din 14 studii internaționale

Publicat în revista Cancer, studiul a analizat date din 14 cercetări desfășurate în Europa, America de Nord și America Latină. Participanții au completat chestionare privind consumul de ceai și cafea, iar nouă dintre aceste studii au inclus informații despre consumul de cafea decofeinizată.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Echipa de cercetători a analizat datele a 9.548 de persoane diagnosticate cu cancere ale capului și gâtului și a 15.783 de persoane fără astfel de afecțiuni.

După ajustarea factorilor precum vârsta, sexul, numărul zilnic de țigări fumate, consumul de alcool și consumul de fructe și legume, cercetătorii au descoperit că persoanele care beau mai mult de patru cești de cafea cu cofeină pe zi au un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancere de cap și gât în general, comparativ cu cei care nu consumă cafea. Această asociere a fost remarcată în mod special pentru cancerele cavității bucale și orofaringelui (partea gâtului situată imediat în spatele cavității bucale).

Cafeaua decofeinizată a fost asociată doar cu un risc redus de cancer al cavității bucale.

Ceaiul: rezultate mai complexe

În cazul ceaiului, rezultatele au fost mai puțin clare. Consumul de o ceașcă pe zi sau mai puțin a fost asociat cu o reducere de 9% a riscului de cancere de cap și gât în general, în special pentru cancerul din partea inferioară a gâtului.

Totuși, consumul a mai mult de o ceașcă de ceai pe zi a fost asociat cu o creștere de 38% a riscului de cancer laringian. Cercetătorii sugerează că acest lucru ar putea fi legat de o posibilă creștere a refluxului gastroesofagian, care este asociat cu un risc mai mare de cancer laringian.

Limitări ale studiului

Autorii notează că studiul are limitări, cum ar fi faptul că datele privind consumul de ceai și cafea au fost autodeclarate, ceea ce poate afecta acuratețea. De asemenea, tipul de ceai sau cafea consumat nu a fost luat în considerare.

Profesorul emerit Tom Sanders de la King’s College London, care nu a fost implicat în studiu, a evidențiat alte aspecte. „În studiile observaționale, este foarte dificil să elimini complet efectele de confuzie, de exemplu, ale consumului de tutun și alcool, din analiza statistică,” a spus Sanders. „Prin urmare, persoanele care beau multă cafea și ceai pot evita alte comportamente dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool și tutun, și astfel pot avea un risc mai scăzut de cancer din alte motive.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *