Consumul de alimente ultraprocesate de către copii îi poate expune la un risc mai mare de probleme de sănătate, arată un studiu

inghetata copii Sursa foto: pixabay.com

Alimentele ultraprocesate pe care le consumă acum copiii i-ar putea expune la un risc mai mare de probleme cardiometabolice – cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral și diabetul – la vârsta adultă, sugerează un nou studiu, potrivit CNN.

“Unul dintre lucrurile importante de învățat este că unele dintre lucrurile cu care ne confruntăm în lumea adultă, cel mai probabil încep foarte devreme în viață”, a declarat dr. Stuart Berger, cardiolog pediatru și președinte al secției de cardiologie și chirurgie cardiacă a Academiei Americane de Pediatrie. El nu a fost implicat în cercetare.

Studiul, publicat vineri în JAMA Network Open, a analizat date de la peste 1.400 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, recrutați din școli din șapte orașe din Spania.

Îngrijitorii copiilor s-au întâlnit cu cercetătorii în persoană și au completat chestionare la domiciliu privind activitatea fizică, consumul de alimente și datele demografice din 2019 până în 2022, potrivit studiului.

Cercetătorii au împărțit datele de la copii în trei grupuri în funcție de cantitatea de alimente ultraprocesate pe care le-au consumat. Copiii care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate au fost mai predispuși să aibă factori de risc precum un indice de masă corporală, o tensiune arterială sistolică și un raport talie/înălțime mai mare, a arătat studiul.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente “niciodată sau rar folosite în bucătării, sau clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai plăcut la gust sau mai atrăgător”, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Aceste ingrediente – care se găsesc în produse precum sucuri, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețată – pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori pentru a opri separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face alimentele mai atrăgătoare.

“Americanii mănâncă zilnic alimente ultraprocesate”, a declarat dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver. El nu a fost implicat în cercetare.

Un grup de americani dintr-un studiu publicat recent a mâncat cel puțin trei porții de alimente ultraprocesate pe zi, un grup consumând în medie șapte porții zilnice, a arătat studiul.

Numeroase studii au arătat efectele negative ale alimentelor ultraprocesate asupra sănătății adulților, dar studiul de acum este printre primele care arată impactul pe care acestea îl pot avea asupra sănătății cardiometabolice a copiilor mici, a declarat Berger, care este și profesor de pediatrie la Spitalul pentru copii Ann & Robert H. Lurie din Chicago.

“Acest subiect particular, consumul de alimente ultraprocesate și riscul, este un subiect foarte important la copii”, a spus el.

Încep de mici

Studiul este observațional, ceea ce înseamnă că, deși cercetătorii pot identifica o asociere între cantitatea de alimente ultraprocesate pe care o consumă copiii și sănătatea lor, nu pot spune că una cauzează cealaltă, a spus Berger.

Cu toate acestea, este esențial să fim atenți la alimentele ultraprocesate pentru copiii mici, deoarece modul în care aceștia mănâncă pentru restul vieții lor este influențat în mare măsură de alimentația lor timpurie, a spus el.

“Ceea ce știm este că oamenii care mănâncă într-un anumit fel, chiar și mamele care mănâncă în uter, stabilesc preferințele copilului”, a spus Freeman. “Există o tonă de publicații care au arătat că ceea ce mâncăm la începutul vieții… de fapt, pregătește terenul pentru ceea ce se va întâmpla în viitor”.

Schimbarea dietei copilului dvs. de la alimentele ultraprocesate și către opțiuni mai proaspete este mai ușor de făcut atunci când sunt foarte mici, a spus Berger.

Ultra-convenabile

Problema este că evitarea alimentelor ultraprocesate nu este la fel de ușoară pentru toată lumea.

Studiul a constatat că copiii cu cea mai mare cantitate de alimente ultraprocesate în dieta lor aveau mame care erau mai tinere, aveau un IMC mai mare și aveau un nivel mai scăzut de educație și de ocupare a forței de muncă.

În locurile în care alimentele proaspete ar putea fi mai greu de obținut, alimentele ultraprocesate sunt mai accesibile și mai ieftine, a spus Freeman.

“Alimentele ultraprocesate sunt, de asemenea, ultraconvenabile”, a spus el. “Ca urmare, oamenii ajung la ele atunci când își hrănesc copiii, iar copiii lor nu sunt înfometați, dar sunt pline de toate aceste diferite substanțe chimice și substanțe și condimente și săruri de zaharuri și orice altceva de care devin foarte dependenți.”

Freeman a subliniat faptul că dacă le oferă copiilor alimente ultraprocesate fără a le oferi și fructe și legume proaspete, îi pregătește pentru probleme pe viitor.

Adăugarea de alimente mai hrănitoare și încurajarea activității fizice cât mai mult posibil este esențială, a adăugat Berger.

“Dacă puteți face ceva pentru a crea un stil de viață sănătos de timpuriu, există o șansă rezonabilă să puteți elimina sindroamele metabolice mai târziu în viață, cum ar fi diabetul, obezitatea și toate complicațiile asociate cu diabetul și obezitatea”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *