Colesterolul este o problemă? Iată 6 alimente care îți pot pune sănătatea în pericol și 6 care nu conțin colesterol/ Albușul de ou, carnea de pui, tonul și fasolea te pot ajuta să-ți menții inima sănătoasă și să fii ferit de accident vascular cerebral

colesterolul Sursa foto: Pexels

Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii care se găsește în toate celulele tale. Este produs de ficat, ajută la împiedicarea descompunerii celulelor și este implicat în producerea de hormoni și vitamine. Colesterolul suplimentar din corpul tău provine din consumul de alimente de origine animală. Potrivit webmd.com, experții recomandă să consumăm cât mai puțin colesterol din dietă și ne dezvăluie  ce alimente ne cresc cel mai mult această substanță și care sunt cele mai benefice pentru organism.

Colesterolul vine în două forme majore: LDL (lipoproteine ​​cu densitate joasă) sau colesterol „rău” și HDL (lipoproteine ​​cu densitate mare) sau colesterol „bun”.

Consumul de colesterol în dieta ta poate fi perfect sigur, dar pentru că în corpul tău se produce, practice, tot colesterolul de care ai nevoie, nu este necesar să îl consumi prin alimentele pe care le mănânci.

 

De ce ar trebui să eviți colesterolul

 

Colesterolul circulă în sânge și când este prea mult poate avea efecte negative asupra corpului, în special asupra inimii. Nivelurile ridicate de colesterol „rău” vă pot crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Când aveți prea mult colesterol LDL în sistemul dumneavoastră, acesta poate forma placă, care este o acumulare pe pereții vaselor de sânge. Această acumulare îngustează vasele de sânge, ceea ce blochează fluxul sănătos de sânge în organism și poate provoca un atac de cord sau alte probleme. Din acest motiv, experții recomandă consumul a mai puțin de 300 de miligrame de colesterol alimentar pe zi.

 

 Top 6 alimente foarte bogate în colesterol

 

  • Gălbenușuri de ouOuăle sunt, adesea, considerate una dintre cele mai mari surse de colesterol alimentar. Un singur ou conține aproximativ 186 de miligrame de colesterol, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din doza zilnică maximă recomandată. Tot acest colesterol se găsește în gălbenuș.
  • Brânză – Brânza este o altă sursă importantă de colesterol. O singură felie de brânză grasă (circa 20 g) conține 18,7 miligrame de colesterol. Deși puțină brânză în dieta ta nu va strica, se poate adăuga rapid la o sursă majoră de colesterol alimentar.
  • Creveți – În ciuda faptului că sunt un aliment cu un conținut scăzut de grăsimi, creveții sunt surprinzător de bogati în colesterol. O singură porție de 120 g de creveți are 170 de miligrame de colesterol. Aceasta este mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată.
  • Carne de organe – Carnea de organe, cum ar fi ficatul și rinichii, este cunoscută a fi bogată în vitamine și nutrienți. Deși acest lucru face ca organele să fie o parte excelentă a multor diete, nu sunt o alegere excelentă pentru persoanele care încearcă să-și reducă nivelul colesterolului. O porție de 80 g de ficat de vită, de exemplu, conține 333 de miligrame de colesterol.
  • Sardine – Similar creveților, sardinele sunt o sursă puternică de colesterol din fructe de mare. O porție de 30 g de sardine conține până la 40 de miligrame de colesterol și este ușor să mănânci mai mult de 30 g o dată.
  • Fast Food – Mâncarea de tip fast-food tinde să fie bogată în grăsimi prăjite și, aproape întotdeauna, implică un fel de produs de origine animală, ceea ce poate fi un lucru rău pentru nivelul de colesterol. Studiile au arătat că mâncatul regulat la restaurantele fast-food duce la o creștere a colesterolului și poate chiar scădea colesterolul „bun”.

 

 Top 6 alimente fără colesterol

 

  • Albușuri – Albușurile de ou nu conțin colesterol și pot fi folosite, în multe rețete, pentru a înlocui ouăle întregi sau le putem consuma ca atare.
  • Brânză cu un conținut scăzut de grăsimiBrânzeturile cu un conținut scăzut de grăsimi tind să aibă un conținut mai scăzut de colesterol decât brânzeturile care conțin multă grăsime.
  • Carnea albă – În locul cărnii de vită și porc puteți alege carnea de pui. Chiar dacă mănânci și pielea, pieptul de pui are mai puțin de un sfert din valoarea colesterolului, per porție, în comparație cu ficatul de vită.
  • Ton în apă – Tonul are un conținut mai scăzut de colesterol decât sardinele, mai ales când este ambalat în apă și nu în ulei. O porție de circa 30 g de ton plin de apă conține doar 10,2 miligrame de colesterol.
  • Alimente coapte – Fast-food-ul este adesea prăjit în uleiuri hidrogenate, care sunt bogate în grăsimi trans și pot crește nivelul de colesterol LDL. Alimentele coapte nu adaugă grăsimi sau uleiuri și, prin urmare, pot avea un conținut scăzut de colesterol.
  • Fasole – Dacă doriți un aport de proteine ​​​​fără colesterol, fasolea este, în mod natural, fără colesterol. Fasolea este, de asemenea, legată de un nivel mai scăzut de colesterol din sânge, în general.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *