Coffe, tea, proffee? Cafeaua cu proteine, pe trend dar cu beneficii incerte pentru sănătate

Coffee, tea, me? Era o replică simpatică dintr-un film cu Harrison Ford și Melanie Griffith, Hard working girl. Astăzi contextul este altul și în epoca #metoo nu prea ar mai putea fi rostită. Am putea-o însă înlocui fără probleme, dat fiind că pe trend pe rețelele sociale, cu coffea, tea, proffee? O cafea normală, un ceai sau o cafea cu proteine?

Cafeaua proteică înseamnă în realitate cafea cu adaos de integratori proteici, de cele mai multe pe bază de colagen, considerată cea mai importantă proteină din organism. Practic, un shake, rece sau cald, de cafea, colagen, eventual lapte sau frișcă.

Prezent la nivelul majorității organelor interne, dar și în piele, colagenul are valențe funcționale și estetice deopotrivă. Totodată, prezența proteinelor în cafea are ca miză și posibilitatea de a susține un efort fizic mai susținut, în cazul persoanelor care practică activitate fizică intensă.

Dar, ca în toate situațiile în care aportul de proteine în dietă crește, se pune întrebarea cât de sănătos poate fi acest obicei. Cu alte cuvinte, dacă avantajele amestecului de cofeină și proteine sunt mai mari decât riscurile. Fiind o tendință nouă, nu există încă studii care să certifice eventuale beneficii sau să explice concret riscurile.

La moment, nutriționiștii fac aprecieri de ordin general legat de cafeaua cu proteine:

Posibile avantaje:

-rezistență mai mare la efort

-capacitate mai mare de concentrare

-scăderea poftei de mâncare

Posibile riscuri:

-supraîncărcarea ficatului

-supraîncărcarea rinichilor

-dezechilibru nutrițional

Proteinele din surse naturale, ideale

În linii mari, aportul corect de proteine este cel din  surse naturalehttps://www.healthline.com/health-news/proffee-protein-coffee-the-new-health-trend-brewing-on-tiktok#Drawbacks-of-drinking-proffee , cum ar fi carne, în special albă, pește, lactate, brânzeturi, ouă, leguminoase etc. La fel de importantă este și o dietă echilibrată, care să conțină deopotrivă proteine, carbohidrați și grăsimi, mai spune nutriționista Patricia Kolesa, citată anterior. Mai mult, amintește ea, diavolul stă mereu în detalii, este mai degrabă de înțeles nivelul calitativ al proteinelor adăugate și dacă nu cumva ele nu au adaos de zahăr sau alți aditivi, pentru a le potenția gustul și aspectul.

La un calcul simplu, avem așa: o porție de circa 100 g carne de pui aduce un aport de circa 30g proteine, un iaurt de 100 g circa 10g, 1 ou circa 10g, dacă mai mâncăm peste zi și câteva nuci/alune/migdale/arahide și semințe, ajungem fără probleme la cantitatea optimă cotidiană de proteine. Necesarul zilnic de proteine pe kg corp este undeva sub 1 g, deci la o greutate de 60 kg, vorbim de o medie de 50-55 g de proteine pe zi ca nivel optimal.

Sursă foto: freepik.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *