Clienții tradiționali ai României în comerțul cu ovine vii au reluat importurile, în săptămâna 13 ( 24 – 30 martie 2025 ), după ce tranzacțiile au fost suspendate în săptămâna 12, situație fără precedent în ultimii ani, în acest interval.
Iordania a cumpărat de pe piața românească 1.080 t, cu o valoare financiară totală de 4.481.504 euro ( 4,15 euro/kg ).
În Arabia Saudită au ajuns 630 t, cu o valoare comercială totală de 2.204.956 euro ( 3,5 euro/kg ), în timp ce pe piața din Israel au fost vândute 88 t, cu o valoare financiară totală de 510.475 de euro ( 5,75 euro/kg ).
Valoarea totală a exporturilor de ovine vii pe piețele terțe în săptămâna 13 a fost de 7.196.935 euro.
De la începutul anului până în prezent, valoarea financiară a exporturilor de ovine vii pe piețele terțe a ajuns la 71.322.601 euro.
G4Food precizează că situația sanitară veterinară din România s-a agravat din nou, după ce, în 3 martie 2025, a fost detectat un nou focar de Pesta Micilor Rumegătoare ( PMR ), în localitatea Gepiu, din județul Bihor. PMR este o boală virală gravă, care afectează oile și caprele, și necesită măsuri radicale pentru combatere: uciderea animalelor din focar și impunerea restricțiilor de circulație a animalelor vii.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA ) și Comisia Europeană au interzis circulația ovinelor vii în afara județelor Bihor și Arad și de pe teritoriul României pe piața comunitară.
În schimb, exporturile pe piețele terțe ( din afara Uniunii Europene ) sunt permise, dar depind de cererea partenerilor comerciali. Anul trecut, când PRM a fost detectată pentru prima oară în România ( primul focar, în iulie, apoi numărul total a ajuns la 67 de focare ), țările terțe au suspendat comerțul cu ovine vii, deși statul român nu le-a interzis. Relațiile comerciale au fost reluate în luna noiembrie, după ce a fost anunțată oficial stingerea ultimului focar, localizat în județul Timiș.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
G4Food a observat că în săptămâna 12 ( 16 – 23 martie ), nu au fost înregistrate în Taxud ( baza de date a Serviciului vamal european ) date privind transporturi de ovine vii pe piețele terțe. Situația comercială a fost fără precedent în acest interval, în anii anteriori.
Informațiile aferente săptămânii 13, când tranzacțiile au fost reluate, pot conduce la concluzia că situația sanitară veterinară actuală din România ( un singur focar de PRM ) nu va avea un impact major asupra comerțului cu țările terțe.