Ciudățeniile naturii: din punct de vedere botanic, castraveții fac parte din categoria fructelor de pădure, dar în cazul căpșunilor și zmeurei, lucrurile sunt nuanțate

Cum să obții căpșuni mai mari Foto: Pexels

Din punct de vedere botanic, căpșunele nu sunt fructe de pădure, în schimb, castraveții sunt. Asta poate suna extrem de ciudat, însă principiul după care se dezvoltă împarte fructele în mai multe categorii. Iar când vine vorba despre fructe de pădure, acestea sunt, din punct de vedere botanic, acele fructe care provin dintr-o floare cu un singur ovar. În botanică, fructul este organul vegetal care se dezvoltă din ovarul fecundat, împreună cu semințele. Fructul este, practic, ovarul îngroșat al plantei, arată EatingWell.

Când vine vorba despre căpșuni însă, lucrurile stau puțin diferit, deoarece fructul provine din plantă cu mai multe ovare. Astfel, chiar dacă sunt fructe, nu sunt din categoria fructelor de pădure. „Din punct de vedere botanic, căpșunile sunt, de fapt, un fruct. Diferența constă în faptul că fructul provine dintr-o floare care are mai mult de un ovar; din acest motiv, ele sunt de fapt numite «fructe agregate»”, spune Ginger Hultin, un nutriționist dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Ea explică: „Fructele de pădure provin de fapt dintr-o floare cu un ovar. Deci, din punct de vedere tehnic, fructele precum căpșunile și zmeura nu sunt deloc fructe de pădure. Totuși, afinele sunt, pentru că au un ovar”, mai explică ea.

În categoria fructelor de pădure mai sunt incluse afinele, bananele, avocado (avocado nu este fruct cu sâmburi, contrar așteptărilor) și kiwi, deoarece acestea sunt fructe cărnoase care provin dintr-o floare cu un ovar, spun specialiștii.

Cum au ajuns castraveții în categoria fructelor de pădure

Castraveții sunt un alt tip de fructe, deși par mai degrabă o legumă. „Castraveții sunt «pepeni». Interesant este că dovleceii, dovlecii, portocalele, mandarinele, lămâile, limele, pepenele galben și pepenii verzi sunt, de asemenea, din categoria pepenilor”, spune Hultin. „Și sunt în categoria fructelor de pădure, deoarece au crescut dintr-o floare cu un singur ovar. Acest tip de fructe de pădure are o coajă tare ca strat exterior și un mijloc cărnos. Coaja exterioară ajută la protejarea ovarului, care conține toate semințele în interior”, mai spune ea.

Totuși, fructele cu sâmburi nu sunt fructe de pădure. „Fructele de pădure sunt, din punct de vedere tehnic, un fruct cărnos, dar trebuie să fie fără sâmbure, așa cum au caisele, prunele sau piersicii – și să fie produse dintr-o singură floare cu un singur ovar”, adaugă Hultin.

Indiferent de clasificări, fructele de pădure sunt delicioase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *