Efecte ale schimbărilor climatice: fermierii germani ar putea ajunge să cultive pepeni în loc de meri și peri

Efecte ale schimbărilor climatice: fermierii germani ar putea ajunge să cultive pepeni în loc de meri și peri? Efecte ale schimbărilor climatice: fermierii germani ar putea ajunge să cultive pepeni în loc de meri și peri?

Criza climatică transformă anotimpurile: pomii înfloresc din ce în ce mai devreme, însă, în ciuda încălzirii globale, florile ar putea îngheța mai mult, până la distrugerea totală, în viitor. Merele obținute în jurul Lacului Constance ar putea deveni un articol de lux, notează Steffen Armbruster, BR Reasearch.

Fermierul Daniel Willhalm se apleacă și întinde mâna între frunzele verzi, de unde ridică un fruct de forma unei mingi, mare cam cât un pumn strâns. „Acesta se numește Gandalf”, spune el. Este un pepene galben deosebit de dulce. Fructele se vor coace în aproximativ două săptămâni. Willhalm va vinde apoi pepenii proaspăt recoltați, cu pulpa suculentă, de culoare portocalie, în piețele săptămânale din Allgäu.

„Mulți au fost sceptici la început, spunând că pepenii nu pot avea gust bun aici, fiind prea puțină căldură, mult prea puțin soare. Lumea de pe aici este obișnuită să cumpere pepeni aduși din Spania, Turcia, adică din țări cu climă fierbinte. În cele din urmă și-au schimbat opinia”, spune agricultorul. Pepenii cresc aici, aproape de lacul Constance, pe șase rânduri, sub un tunel de folie deschis. Alături, mulți pepeni cresc în câmp deschis. Mai au puțin până se vor coace și vor fi buni de dus la piață.

De câțiva ani, Willhalm experimentează cultivarea unor specii și soiuri noi, dar acum, iată, a depășit faza experimentală. Cultivă cu încredere pentru piață. Perii, cireșii și căpșunii, piersicii, caișii și, mai nou, pepenii se descurcă bine și condițiile climatice din apropierea lacului Constance, în nordul Munților Alpi. 

Pe de altă parte, pomicultorul a cheltuit zeci de mii de euro pentru protecția împotriva grindinii. Tocmai a întins deasupra pomilor plase de grindină pentru a-i proteja. Willhalm spune: „aici, în Lindau, aveam înainte foarte puțină grindină. Acum, ne confruntăm cu acest fenomen meteo din ce în ce mai des. Puterea furtunilor este în expansiune.” De ceva vreme, el observă și faze meteorologice mai lungi, mult mai constante decât înainte.

Cum a fost chiar anul acesta. Mai întâi a plouat săptămâni întregi, acum este însorit și cald, de săptămâni întregi, fără nicio ploaie. În viitor, Willhalm și colegii săi se vor confrunta cu probleme complet diferite, în toată Germania.

Este o situație climatică paradoxală: pământul se încălzește din ce în ce mai mult și numărul zilelor geroase scade, în general, în timp ce florile de măr și păr sunt distruse de îngheț, primăvara. Consecința este obținerea unei recolte afectate, fructe compromise. Bineînțeles că se mai pot mânca, dar nu mai pot fi vândute. De fapt, asta este deja o realitate.

În ultimii ani, pomii au înflorit cu două săptămâni mai devreme decât media ultimilor 30 de ani. Apoi, vine înghețul, în fiecare an, începând din 2017, și cauzează pierderi. Fermierul Willhalm spune: „Acesta a fost primul an în care am avut asta masiv în regiunea noastră. Aveam încă o recoltă de 35 la sută la fermă.”

La fiecare zece ani, pomii înfloresc cu aproximativ cinci zile mai devreme. Acest lucru este demonstrat de datele de la Serviciul Meteorologic German (DWD) și Oficiul de Stat Bavarez pentru Mediu (LfU), pe care jurnaliştii de la BR Research le-au analizat mai îndeaproape și le-au procesat interactiv.

În timp ce înflorirea mărului în Bavaria, în anii 1990, era încă devreme/mijlocul lunii mai (4-9 mai), astăzi pomii încep să înmugurească încă de la sfârșitul lunii aprilie (24-29 aprilie). În sudul și estul Bavariei, această schimbare va fi mai puternică în viitor decât în Franconia și Palatinatul Superior.

Cultivarea mărului este în mod fundamental în pericol! La nivel național, riscul de îngheț în perioada de înflorire timpurie în zonele de cultură din nord va continua să crească, potrivit cercetărilor de la Universitatea Humboldt din Berlin. Potrivit unor modele, schimbările climatice din sud ar putea pune chiar în pericol zonele pomicole din jurul Lacului Constanța. Acest lucru s-ar putea petrece chiar la mijlocul secolului. Germania în 2050 fără mere din livezile situate pe malul lacului Constance?

Climatologul Carl-Friedrich Schleußner a examinat acest lucru mai detaliat împreună cu un coleg de la HU Berlin. Fermierii, la rândul lor, i- au abordat pe oamenii de știință. Ar putea exista mai multe daune cauzate de îngheț, în ciuda iernilor mai calde și a schimbărilor climatice? „Putem răspunde afirmativ la această întrebare”, spune Schleußner.

Cu cât încălzirea globală este mai puternică și cu cât primăvara sosește mai devreme și pomii înfloresc mai timpuriu, cu atât este mai mare riscul de eșec al recoltei. În timp ce în nordul țării, de exemplu în zonele de cultură precum Altes Land și pe Rinul de Jos între Köln și Kleve, riscurile de daune cauzate de îngheț vor continua să crească în viitor, sondajele, în special în direcția Lacului Constance, ar putea chiar să indice „că, în sine, creșterea mărului este în pericol, deoarece iernile nu mai sunt suficient de reci”.

Schleußner vorbește despre „condițiile climatice din ce în ce mai mediteraneene” care vor fi observate în părți din sudul Germaniei. El spune: „Nu avem livezi de meri în sudul Italiei – există un motiv pentru asta.”

Pomicultorul Willhalm experimentează din ce în ce mai mult în livada sa. Pepenii lui, de exemplu, par să se simtă bine. Și când vine vorba de îngheț, nu ai multe opțiuni, spune el. În lupta cu nopțile reci, fermierii de pe Lacul Constanța, de exemplu, aprind mici focuri în plantații. 

În alte locuri care sunt mai aproape de râuri, fermierii își stropesc sistemele cu apă, de exemplu pe Rinul de Jos și în Țara Veche – apa înghețată se înfășoară apoi în jurul florilor ca un scut protector. Cu toate acestea, irigarea cu protecție împotriva înghețului este costisitoare și necesită o cantitate enormă de apă. Willhalm și-a asigurat acum afacerea pentru a fi cel puțin în siguranță financiar în caz de îngheț.

foto cover globeecho.com

Efecte ale schimbărilor climatice: fermierii germani ar putea ajunge să cultive pepeni în loc de meri și peri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *