Nu este încă oficial, dar circulă insistent și este dată ca iminentă ieșirea lanțului Carrefour de pe piața italiană. Potrivit săptămânalului german Lebensmittel Zeitung, citat de mai multe media italiene, societatea care operează lanțul de retail Carrefour în Italia ar fi început negocierile pentru vânzarea supermarketurilor active în Italia, considerată de companie o piață care nu mai este strategică. O piață, totodată, foarte aglomerată și extrem de concurențială.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Publicația menționează Lidl, Esselunga și Conad printre companiile din sectorul marii distribuții (GDO) care și-ar fi manifestat interesul pentru preluarea punctelor de vânzare Carrefour din întreaga peninsulă.
Nu este prima dată când circulă zvonuri despre o posibilă retragere a companiei franceze înființate în 1959 la Annecy. În noiembrie anul trecut, Financial Times vorbea despre o exit strategy ce viza, pe lângă Italia, și piețele din Belgia, Polonia și România. În ultimele luni, Carrefour și-a închis activitatea în țări din Orientul Apropiat, precum Iordania și Oman.
Mai nou, însă, semnele de adio sunt tot mai evidente, scrie ziarul La Repubblica. Recent, compania a anunțat un ultim val de concedieri masive: 175 de posturi tăiate la sediul central din Milano. Și mai ales într-un context în care de mai multe săptămâni circulă informații neconfirmate oficial despre retragerea grupului francez din Italia.
Compania este în pierdere accelerată de mai mulți ani
Potrivit datelor raportate, compania nu mai reușește să obțină profit în Italia. Pierderile înregistrate anul trecut au fost de 93,5 milioane de euro, cu puțin mai mici decât anii anteriori, 129 de milioane în 2023 și, respectiv, 115 milioane în 2022. Motiv pentru care compania a început de mai mult timp un proces de transformare a magazinelor proprii în unități operate în regim de franciză.
O strategie care pare să nu fi fost una inspirată, pentru că în 2024, din cele 1185 de puncte de vânzare, doar 211 să mai fie deținute de grup, restul de peste 900 funcționând în franciză. Însă aceste magazine în franciză generează doar 365 de milioane de euro, adică aproximativ o zecime din cifra de afaceri totală a companiei.
Compania nu a făcut declarații foarte clare, însă în comunicatul prin care a anunțat concedierile nu a ascuns dificultățile întâmpinate în Italia. „Decizia este strâns legată de complexitatea condițiilor de pe piața italiană, unde sectorul distribuției moderne se caracterizează prin o concurență intensă și fragmentată, pe fondul unui scăderi a puterii de cumpărare și a unei presiuni constante asupra marjelor de profit, cauzate de costurile energetice, logistice și de creșterea ratelor dobânzilor”, a explicat compania.
Este vorba, în primul rând, de competiția tot mai acerbă din partea lanțurilor de discount, care înregistrează rate anuale de creștere a cifrei de afaceri mai mari decât retailerii tradiționali.