Ciolan afumat cu fasole, unul dintre cele mai delicioase preparate tradiționale de 1 Decembrie/Se spune că rețeta originală a fost creată de bucătarii militari

savori urbane Sursa foto: Savori urbane

Această specialitate gastronomică nu lipsește niciodată de pe mesele românilor, mai ales pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a țării.

Ușor de preparat, dar foarte gustos și sățios – astfel poate fi descris, în câteva cuvinte, potrivit imperialtransilvania.com, unul dintre preparatele preferate ale românilor: ciolanul afumat cu fasole.

A fost, inițial, mâncare de popotă?

Este gătit de cele mai multe gospodine din toate regiunile țării. Acest fel de mâncare este servit, în special, de Ziua Națională a României. Ciolanul afumat poate fi înlocuit cu cârnați afumați, care sunt, de asemenea, foarte delicioși.

Însoțit de murături, acest preparat tradițional românesc este excelent, „de-ți lingi degetele”. Nu ar trebui să lipsească nici un pahar de „țuică”, o băutură tradițională românească.

Se spune că bucătarii militari au creat rețeta originală de ciolan afumat cu fasole. Deci, se pare că, inițial, a fost mâncare de popotă. Această mâncare preparată la cazan este considerată cea mai gustoasă din cantinele militare.

De câțiva ani, la inițiativa canalelor media din țară, ciolanul afumat cu fasole sau cârnați a devenit preparatul tradițional servit pe 1 Decembrie.

Cum se prepară ciolanul afumat cu fasole?

Ingrediente:

  • 400 de grame de fasole uscată,
  • două cepe,
  • doi morcovi,
  • o jumătate de țelină,
  • o rădăcină de pătrunjel,
  • un ardei verde,
  • două lingurițe de boia dulce,
  • o linguriță de cimbru mărunțit,
  • un ciolan afumat și cinci litri de apă.

Mod de preparare:

  • Fasolea uscată se pune în apă rece cu o seară înainte de a fi gătită.
  • Se fierbe de trei ori, după care se pune la fiert împreună cu ciolanul afumat în apă rece.
  • Când fasolea începe să se decojească, înseamnă că este fiartă, moment în care se adaugă legumele întregi.
  • Totul se lasă la fiert până când carnea se desprinde de pe oase.
  • Ciolanul afumat se scoate, iar legumele se zdrobesc și apoi se adaugă în mâncare.
  • Se adaugă boia dulce, cimbru, sare și piper.
  • Ciolanul afumat cu fasole se servește, de regulă, alături de castraveți murați sau salată de ceapă roșie, potrivit petitchef.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *