Ciocolata poate fi benefică pentru organism: reduce stresul și ajută inima/O nutriționistă dezvăluie care este cel mai bun mod de a consuma ciocolata

Beneficiile ciocolatei Sursa foto: Pexels

Când te gândești la ciocolată, probabil nu te gândești la un aliment sănătos, dar cercetările arată că ciocolata – în special cea neagră – poate avea beneficii dacă este consumată cu moderație.
„Adevărata ciocolată are unele avantaje impresionante pentru sănătate, datorită conținutului său de flavonoide antioxidante. Desigur, nu toată ciocolata este la fel – beneficiile provin din cacao, nu din zahărul și aditivii adăugați,” explică, potrivit bhg.com, nutriționista Danielle Omar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nutriționista explică ce face ca această gustare dulce să fie bebună pentru organismul tău și cum să alegi tipul de ciocolată cu cele mai mari beneficii pentru sănătate.

Ciocolata poate îmbunătăți starea de spirit și reduce stresul

Există ceva de spus despre bucuria simplă de a mânca ciocolată! Ea conține compuși care pot stimula serotonina și dopamina – substanțele chimice ale creierului care ne fac să ne simțim bine – ceea ce poate explica de ce apelăm instinctiv la ciocolată pentru confort, spune Omar. De fapt, studiile au arătat că ciocolata neagră (cu 85% cacao) a redus emoțiile negative prin schimbarea florei bacteriene din intestin.

Ciocolata este bună și pentru inimă

Antioxidanții din ciocolata neagră, numiți flavonoide, pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge, la îmbunătățirea circulației și la reducerea inflamației – toate acestea susținând sănătatea cardiovasculară. Cercetările mai arată că ciocolata neagră poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, reducând astfel riscul de diabet. De fapt, un studiu recent a arătat că persoanele care au consumat ciocolată neagră de cinci ori pe săptămână și-au redus riscul de diabet cu 21%.

Cum să alegi cea mai sănătoasă ciocolată

Înainte să te repezi la un baton de ciocolată, e bine să știi că nu toate sotimentele sunt la fel și nu toate oferă aceleași beneficii pentru sănătate. Ciocolata neagră – cu cel puțin 70% cacao – este cea mai bună alegere, deoarece oferă mai mulți antioxidanți și mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât mai bine, deoarece primești o doză mai mare de cacao pură, explică Omar.

Pe de altă parte, ciocolata cu lapte conține mai mult zahăr și lactate, care diluează flavonoidele – compușii responsabili pentru beneficiile ciocolatei. Iar ciocolata albă nu conține deloc solide de cacao – doar unt de cacao, zahăr și lapte – deci din punct de vedere nutrițional este complet diferită.

La alegerea ciocolatei, caută o listă scurtă de ingrediente. Ideal ar fi să conțină doar cacao, unt de cacao și un îndulcitor natural, cum ar fi zahăr brut din trestie, miere, curmale sau zahăr de cocos. Fii atent la ciocolata „fără zahăr”, deoarece poate conține alcooli de zahăr, precum malitolul, sau îndulcitori artificiali, precum aspartamul, care pot cauza probleme digestive și pot afecta sănătatea intestinelor. Dacă vrei o variantă cu mai puțin zahăr, caută ciocolată îndulcită cu alternative naturale, cum ar fi stevia sau fructul călugărului (monk fruit).

Cel mai sănătos mod de a consuma ciocolată

Deoarece ciocolata nu este tocmai hipocalorică (aproximativ 160 de calorii per uncie/28g), probabil vei dori să o consumi cu moderație. Nutriționista Omar recomandă să încerci să obții cât mai mulți nutrienți din cantități mici. „Concentrează-te pe modalități de a beneficia de avantajele ciocolatei fără adaosuri de zahăr sau aditivi,” spune ea.

Iată câteva dintre sugestiile ei:

  • Scufundă fructe de pădure în ciocolată neagră topită și congelează-le pentru o gustare înghețată plină de antioxidanți.
  • Amestecă pudră de cacao în fulgii de ovăz, budincă de chia sau smoothie-uri pentru gust de ciocolată fără zahăr adăugat.
  • Combină un pătrățel de ciocolată neagră cu nuci pentru o gustare echilibrată care nu-ți va crește brusc glicemia.
  • Prepară-ți propria ciocolată caldă cu pudră de cacao fără zahăr, scorțișoară și puțin sirop de arțar pentru dulceață naturală.

Dar ciocolata „obișnuită” din comerț?

„Când vreau o gustare clasică de ciocolată, aleg 3-4 bomboane  cu ciocolată neagră. Sunt mici, cu porții controlate, și conțin puțin mai mult cacao și mai puțin zahăr decât majoritatea opțiunilor clasice. Totuși, rămân foarte procesate și bogate în zahăr adăugat, deci, chiar dacă sunt o opțiune mai bună, nu se compară cu alegerea unei ciocolate negre de calitate superioară.” spune Omar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *