Ciupercile se regăsesc într-o mulțime de preparate, de la omlete la stir-fry, și tocmai de aceea sunt, adesea, trecute cu vederea. Dar, potrivit lacrossetribune.com, pe lângă faptul că sunt versatile, ciupercile oferă și o varietate de beneficii pentru sănătate, de la protecția creierului până la prevenirea cancerului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce beneficii pentru sănătate au ciupercile
Ciupercile sunt, în mod natural, sărace în sodiu și grăsimi, ambele având un impact asupra sănătății inimii prin creșterea tensiunii arteriale. Dar există și mai multe motive legate de sănătate pentru a consuma acești fungi aproape magici:
- Prevenirea cancerului. Cercetătorii au descoperit că includerea oricărui tip de ciupercă în dieta zilnică poate reduce riscul de cancer cu până la 45%. Câte ciuperci trebuie să mănânci? Doar două ciuperci medii pe zi.
- Sănătatea creierului. Ciupercile sunt, de asemenea, o sursă naturală de fibre. Fibrele promovează sănătatea intestinală prin hrănirea bacteriilor „bune” din intestin. Aceste bacterii produc neurotransmițători – substanțe chimice care transmit mesaje între nervi. Neurotransmițătorii contribuie la stabilitatea stării de spirit, concentrare, sănătatea creierului și bunăstarea mentală. Un tip de ciupercă care atrage multă atenție în ceea ce privește sănătatea creierului este ciuperca „coama leului” (lion’s mane), recunoscută după partea sa superioară lungă, albă și pufoasă. Cercetările preliminare arată că această ciupercă are potențialul de a proteja împotriva deteriorării neurologice și de a stimula creșterea țesutului nervos – ceea ce este important pentru persoanele cu Alzheimer, scleroză multiplă sau Parkinson.
- Vitamina D. Ciupercile expuse la lumina ultravioletă (UV), fie de la soare, fie de la o lampă UV, conțin vitamina D – un nutrient esențial, greu de găsit în mod natural. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, întărind oasele și dinții. Nivelurile adecvate de vitamina D sunt, de asemenea, legate de prevenirea demenței, a diabetului de tip 2 și a riscului de deces prematur.
- Micronutrienți. Aceste cantități mici de nutrienți susțin un sistem imunitar sănătos. Ciupercile sunt una dintre cele mai bune surse de seleniu, care ajută corpul să producă antioxidanți ce pot reduce deteriorarea celulară.
- Vitaminele B. Ciupercile sunt o sursă bună de vitaminele B2, B3, B5 și B9 (cunoscută și sub numele de folat). Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru creșterea și formarea celulelor. Asta înseamnă că părul, pielea și unghiile tale pot deveni mai sănătoase – la fel și creierul și inima.
- Calciu și potasiu. Un studiu recent realizat de Mayo Clinic a arătat că adăugarea mai multor cantități de calciu și potasiu în dietă poate preveni formarea și reapariția pietrelor la rinichi, explică nutriționista Kjersten Nett.
Cum folosești ciupercile pentru a avea o masă sănătoasă
Ciuperca cu care probabil ești cel mai familiar este champignonul (ciuperca albă comună). Dar există mii de soiuri de ciuperci, în forme, mărimi și culori variate. Deși ciupercile pot fi găsite și în sălbăticie, este greu să le identifici corect, așa că cel mai sigur este să te limitezi la cele cultivate, disponibile în supermarket.
Gustul și textura variază de la un tip de ciupercă la altul. Champignoanele sau ciupercile cremini au un gust mai blând și o textură mai moale, în timp ce ciupercile shiitake sunt mai elastice și au un gust mai pământos. Atât ciupercile conservate, cât și cele proaspete au beneficii pentru sănătate, dar cele proaspete au o textură diferită.
Un aspect distinctiv al ciupercilor este faptul că oferă preparatelor gustul umami. Umami este considerat a cincea senzație de gust, alături de dulce, acru, sărat și amar. Această savoare intensă și bogată le face o alternativă bună la carne – poți înlocui un sfert până la jumătate din cantitatea de carne dintr-o rețetă cu ciuperci tocate. Adaugă ciuperci în preparate din toate colțurile lumii: supe, salate, caserole, paste și multe altele.
Înainte de a le folosi crude sau de a le găti, spală-le ușor sub un jet de apă pentru a îndepărta murdăria sau curăță-le cu un prosop de hârtie umed.
