Cine bea mult alcool îmbătrânește mai repede/ Cercetătorii spun că alcoolul poate mări riscul de Alzheimer, cancer și boala coronariană

alcool Sursa foto: Pexels

Probabil că nu este nevoie să fii un geniu pentru a înțelege că un consum prea mare de alcool nu este bun pentru sănătate. Știința a fost clară în acest sens, de zeci de ani. Potrivit sciencefocus.com, efectele excesului de alcool asupra organismului nostru sunt devastatoare. Iar o cercetare arată că cine consumă mult alcool îmbătrânește mai repede.

Totuși, mult mister înconjoară efectele concrete pe care le poate avea alcoolul. Nu este cert dacă porțiile mici din anumite tipuri de băuturi alcoolice pot avea unele beneficii.

O cercetare recentă aduce mai multă lumină asupra modului în care alcoolul ne afectează corpul și cum influențează îmbătrânirea. Și nu vorbim doar despre vârsta cronologică. Spre deosebire de aceasta – care numără anii pe care i-am trăit – vârsta biologică evaluează funcția și riscul de îmbolnăvire la nivel celular.

Alcool în exces face ADN-ul vulnerabil în fața daunelor

Telomerii sunt părți esențiale ale structurii noastre genetice. Acestea acoperă capetele cromozomilor, care sunt secvențe ADN repetitive. Totdată, telomerii le protejează de deteriorarea în timpul replicării celulelor.

Cu toate acestea, de fiecare dată când celulele se reproduc, se pierde o porțiune de telomer. Dacă telomerii se scurtează prea mult, celulele nu se mai pot diviza și vor muri.

„În timp, acești telomeri se scurtează progresiv din cauza copierii incomplete. Deci puteți folosi lungimea fizică a acestor telomeri ca un fel de aproximare pentru îmbătrânirea biologică” – Anya Topiwala, psihiatru consultant la Universitatea din Oxford

În esență, ar trebui să încercăm să păstrăm telomerii cât mai mult posibil, deoarece scurtarea acestora a fost asociată cu riscul de boli legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer, cancer și boala coronariană. În 2022, Topiwala și echipa ei de la Oxford Population Health au studiat 245.000 de participanți, din Marea Britanie, pentru a măsura modul în care consumul de alcool afectează lungimea telomerilor.

„Am descoperit că, cu cât oamenii beau mai mult, cu atât acești telomeri erau mai scurți. Prin urmare, deducerea este că alcoolul cauzează îmbătrânirea biologică”, a spus Anya Topiwala, psihiatru consultant la Universitatea din Oxford

Cât de mult e prea mult

În analiza observațională, ei au descoperit că un consum de peste 29 de unități de alcool săptămânal (aproximativ zece pahare de 250 ml) a fost asociat cu unul până la doi ani de modificare a lungimii telomerilor, în comparație cu un consum de mai puțin de șase unități pe săptămână (aproximativ două pahare mari de vin de 250 ml).

Între timp, persoanele care aveau tulburări legate de consumul de alcool au îmbătrânit cu 3 – 6 ani mai mult.

Nu este clar cum alcoolul scurtează lungimea telomerilor, spune Topiwala. „Credem că, cel mai probabil, acest fenomen se datorează stresului oxidativ. Deci, consumul de alcool crește radicalii liberi, ceea ce reduce antioxidanții naturali ai organismului. Credem că acesta este, probabil, mecanismul scurtării telomerilor”, a precizat ea.

Anumite tipuri de alcool sunt mai rele decât altele

Spre deosebire de lungimea telomerilor, care privește doar un biomarker pentru estimarea vârstei biologice, vârsta epigenetică folosește aproximativ 100 de biomarkeri, pentru a evalua ceea ce este cunoscut sub numele de metilarea ADN-ului, un proces strâns asociat cu îmbătrânirea.

„Epigenetica este interfața dintre ADN-ul nostru fix pe care l-am moștenit de la părinții noștri și mediile, în continuă schimbare, în care trăim, inclusiv stilul nostru de viață”, spune dr. Lifang Hou, profesor de medicină preventivă la Universitatea Northwestern.

Deși îmbătrânirea epigenetică este o măsură relativ nouă, oamenii de știință au descoperit că poate reflecta un stil de viață nesănătos și poate acționa ca un semn de avertizare timpurie pentru boală.

În 2023, Hou și echipa ei au publicat un studiu care evaluează efectele alcoolului asupra vârstei biologice. „Studiul nostru este unic, deoarece ne concentrăm pe un grup de oameni sănătoși care nu au, încă, nicio boală. Am recrutat participanți și i-am urmărit timp de 35 de ani”, spune Hou.  Din nou, cercetarea a descoperit că expunerea cumulativă la alcool este o modalitate sigură de a crește vârsta biologică.  În plus, cercetătorii au descoperit că, cu cât ești mai tânăr, cu atât sunt mai mari efectele îmbătrânirii. Cu alte cuvinte, efectul de îmbătrânire al alcoolului este mai mare la persoanele mai tinere.

O altă descoperire interesantă în munca lui Hou a fost influența tipului de alcool. Rezultatele au arătat că persoanele care au băut băuturi alcoolice mai tari, au avut un risc mai mare de a îmbătrâni mai rapid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *