Sucul de mere este o băutură foarte apreciată, dar nu întotdeauna este sigur pentru consum. Departamentele locale de sănătate publică din SUA avertizează că sucul nepasteurizat poate conține bacterii periculoase, cu risc de îmbolnăvire, arată CBS News.
Potrivit Direcției de Sănătate din Ogle County, Illinois, sucul obținut din mere proaspete este adesea „tulbure și de culoare aurie, deoarece nu este filtrat sau pasteurizat”. De cele mai multe ori, livezile nu pasteurizează sucul pentru că legislația nu impune această practică. Totuși, tocmai această lipsă a tratamentului termic îl face vulnerabil la contaminare bacteriană.
Departamentul de Sănătate din Fulton County, Georgia, sfătuiește consumatorii să fiarbă sucul timp de cel puțin un minut dacă acesta nu este pasteurizat. Legea nu interzice explicit nici în România vânzarea băuturilor nepasteurizate, dar aceste produse trebuie să fie etichetate corespunzător, indicând faptul că nu au fost pasteurizate și pot conține bacterii care pot cauza îmbolnăviri, în special pentru copii, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit.
Cine ar trebui să evite cidrul nepasteurizat
Consumul de must sau suc nepasteurizat poate duce la îmbolnăviri severe, în special în rândul persoanelor vulnerabile. Cei mai expuși riscului sunt:
- copiii
- persoanele peste 65 de ani
- femeile însărcinate
- persoanele cu imunitate scăzută
Pentru aceștia, chiar și o cantitate mică de suc contaminat poate provoca infecții periculoase sau complicații severe.