Ceva dulce/ Ștrudel de mere și scorțișoră cu foi din comerț/ Rețetele Juanitei

strudel mere Foto: G4Food

Ștrudelul de mere, se face repede, cea mai multă muncă este la prepararea umpluturii. Foile sunt cele subțiri, fine din comerț. Un pachet are de obicei cam 10 foi.

Spre deosebire de plăcinta tradițională ștrudelul se face cu puține foi și multă umplutură. Eu am pus cam multă și au ieșit doar 3 ștrudele. Ideal este să folosiți 2 foi pentru fiecare ștrudel și să iasă 5 în total, astfel veți umple o tava de cuptor.

Ingrediente

2 foi de plăcintă

ulei sau unt (cam 50 de grame)

Umplutura

2 kg de mere

30 de grame de unt

200 de gr de zahăr (sau orice alt îndulcitor)

scorțișoară cât vă place

jumătate de lămâie

stafide.

Preparare

Se prepară umplutura. Merele se curăță de coajă și cotor (nu le aruncați, daca vreți să faceți peltea), se taie bucățele mărunte, se stropesc cu suc de lămâie. Se topește untul, se adaugă și o lingură de ulei de măsline, ca să nu se ardă, se pun merele, zahărul și scorțișoara și se fierbe totul (vreo 30 de min), la foc mic, până scade lichidul. Adăugați stafide, nuci, esență de vanilie, ce știți că vă place în plăcinta de mere. Se pune totul într-o sită și se lasă la scurs o oră minim.

Se desface pachetul de foi de plăcintă și se acoperă cu o cârpă curată. Se stropește tava mare de la cuptor cu puțin unt topit sau ulei. Peste se întinde o foaie se unge și ea iar deasupra se pune o altă foaie. Desupra se întinde umplutură de măr (0 cincime din cantitate) orizontal, cam de grosimea a trei degete, în partea de jos a foilor, dar lăsând margini și jos și în lateral. Începeți să rulați de jos în sus foaia înfășurând astfel umplutura. Aveți grijă să introduceți în permanență marginile laterale în interior pentru a se forma un rolou perfect închis.

Când ați terminat primul ștrudel trebuie să rămână în partea de sus a tăvii. Continuați la fel cu toate. În tava de cuptor intră perfect 5 ștrudele. Eu am pus prea puține mere și prea multă umplutură în primele 2 așa că am rămas cu 3 rulouri doar.

Ștrudelele se ung cu un amestec de ou bătut cu puțin lapte și se înfige vârful unui cuțit din loc în loc prin ele până la fund.

Se preîncălzește cuptorul la 180 de gr căldură sus jos și se pune tava pentru 45 de minute. Să fie rumenit.

Se scoate când e gata se pudrează cu zahăr pudră și se lasă  la răcit (dacă rezistați). Ștrudelul se poate mânca așa sau îi puteți adăuga o creme anglaise și o înghețată de vanilie.

Poftă bună!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *