Ceva dulce | Mucenicii sunt de nelipsit la începutul lunii martie/ Cei muntenești, cu multă nucă și scorțișoară, sunt de post și foarte sățioși/ Nu e nevoie să-i facem prea dulci ca să fie gustoși

mucenici Foto: G4Food

Pe 9 martie, în credința populară, este ziua Mucenicilor, în Biserica Ortodoxăsunt sărbătoriți cei 40 de Mucenici, soldați români uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius.

În zona gastronomică, se prepară colaci sau un fel de paste în forma cifrei 8, primii sunt tradiționali din zona Moldovei și ultimii din partea sudică a României, numiți și mucenici muntenești. Sunt de post și se pregătesc precum ciorba, cu zeamă.

În ziua de azi mucenicii muntenești se găsesc precum pastele, gata preparați și uscați, în magazine. Eu de pildă am cumpărat de la magazinul românesc din Spania, căci locuiesc aici de niște ani. Pe vremuri se preparau în casă dintr-un aluat simplu de făină,apă și sare. Pentru cine dorește să încerce iată mai jos rețeta.

Ingrediente pentru mucenici

Un pachet de mucenici din comerț sau aluat preparat în casă

200 de gr de miez de nucă tocată

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


2-3 litri de apă

Zahăr după gust

Scorțișoară după gust

Un praf de sare.

Preparare

Se pune apa la fiert cu un strop de sare (eu am pus 3 litri pentru că îmi plac cu mai multă zeamă, dacă vreți mucenicii mai compacți, puneți 2).

Când apa fierbe, se adaugă și mucenicii. Se fierb în jur de 10 minute, ideal este să verificați după 8 minute, să nu fie excesiv de fierți. E ca la paste, dacă vrem al dente, nu le lăsăm până se fleșcăie. Dacă vă plac aromele, alegeți între coajă/esență de portocale/lămâie, vanilie, rom etc. Eu am pus și vanilie și coajă de portocală și au ieșit foarte buni.

Când mucenicii sunt aproape fierți, adăugați zahărul. Puneți mai puțin zahăr la început și, după ce apa dă în fiert, gustați și mai adăugați cât aveți nevoie. Eu am pus sirop de agave cam 200 de gr la 3 litri de apă.

Acoperim oala și o lăsăm să se răcească. Între timp curățam și tocăm nuca, o punem peste mucenicii la temperatura camerei, adăugăm și scorțițoară, după același tipic, o lingurțiță, gustăm, dacă mai vrem mai punem. Mie îmi place mult scorțițoara așa că pun cu generozitate.

Nuca, eu o toc de mână, ca să iasă de mărimi diferite, îmi place textura mai crocantă.

Se păstrează în frigider (dacă rămân).

Cum faci aluat de casă pentru mucenici muntenești

La cantitatea de făină dorită se pune jumătate de cantitate de apă călduță, un strop de sare și 10% din greutatea făinii, ulei, cam ca orice aluat de bază. Se frământă 10-15 minute până se desprinde de robot sau mâini. Se lasă jumătate de oră la odihnit și se întinde o foaie subțire, cam de jumătate de cm. Există și forme care arată direct ca un 8, dar nu trebuie să cumperi special, ajung 2 pahare mici, unul mai mic decât celălalt. Cu paharul mare se fac cercuri, apoi cu paharul mic se mai taie un cerc în interiorul cercului mare. În realitate ce ne trebuie sunt inelele dintre cele 2 cercuri. Acestea se răsucesc astfel încât să rezulte un 8, pe care îl apăsăm pe zona de contact din mijloc, pentru a se lipi bine. Pudrăm masa cu făină și lăsăm mucenicii la uscat până a doua zi. Aluatul nefolosit îl adunăm și îl folosim în același fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *