Milopitakia, biscuiții tradiționali grecești umpluți cu mere, sunt o alegere excelentă pentru cei care doresc un desert gustos și sănătos. Rețeta propusă de site-ul Gastronomos se bazează pe un aluat preparat din făină de migdale, cunoscută pentru conținutul său redus de carbohidrați și aportul bogat de nutrienți. În plus, această făină oferă un gust mai dulce și o textură fină, perfectă pentru deserturi delicioase.
Ingrediente pentru 16 bucăți:
Aluat:
- 250 de grame de făină de migdale
- 150 de grame migdale albe, măcinate în pulbere
- 150 de grame (1 cană) zahăr pudră
- 1 lingură scorțișoară pudră
Compot de mere:
- 500 de grame mere Golden Delicious (cele galbene), curățate de coajă și tăiate în câte 12 bucăți
- 200 de mililitri (1 cană) apă
- 150de grame (3/4 cană) zahăr
- 25 de grame (1/4 cană) făină de porumb, dizolvată în 50 ml. (1/4 cană) apă
- 1 lingură scorțișoară pudră
Mod de preparare:
Pentru a face aluatul de migdale, se frământă toate ingredientele împreună în vasul mixerului, adăugând treptat 100 ml apă până când se formează un aluat compact. Aluatul se învelește în folie alimentară și se lasă la frigider timp de o oră.
În continuare, aluatul se întinde cu un sucitor până ajunge la o grosime de jumătate de centimetru. Se taie discuri din aluat cu un tăietor rotund sau o ceașcă de cafea, fiecare cerc fiind umplut cu o lingură de compot de mere. Biscuiții se pliază în formă de semilună, iar marginile se sigilează prin presare cu degetele sau cu ajutorul unei furculițe.
Se așază biscuiții pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc în cuptorul preîncălzit la 160°C timp de aproximativ 25 de minute. Imediat ce sunt scoși din cuptor, se stropesc cu puțin coniac și se lasă la răcit, iar la final, se presară cu puțin zahăr pudră pentru un aspect atrăgător și un gust mai delicios.