Ceva dulce | Banoffee, un desert britanic ce se prepară extrem de ușor / Pare ceva sofisticat, dar are doar câteva ingrediente

Ceva dulce-banoffee Foto: Gastronomos

Banoffee este un desert britanic care combină bananele, caramelul (din lapte condensat), frișca și o bază crocantă de biscuiți sau aluat de tartă. Numele provine din combinația cuvintelor “banana” și “toffee” (caramel). Acest desert a devenit extrem de popular datorită contrastului între dulceața caramelului și prospețimea bananelor, fiind adesea servit rece.
A fost creat în anii ’70 în Anglia, la un restaurant numit The Hungry Monk din East Sussex, pentru a oferi ceva dulce în meniu.

Este extrem de ușor de preparat și, cu siguranță, îi va încânta pe cei mici, indică Gastronoms.

Pentru 10 porții, avem nevoie de:

  • – 150 g biscuiți cu unt sau biscuiți pentru ceai, ori shortbread
  • – 1/3 cană nucă de cocos rasă
  • – 50 g unt topit (dar nu fierbinte) + puțin unt pentru uns tava
  • – 150 g lapte condensat caramelizat din conservă (se găsește în toate marile supermarketuri lângă laptele condensat)
  • – 3 banane, curățate și tăiate în felii subțiri
  • – 200 g smântână fermentată
  • – 1 cană (200 ml) smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
  • – Pudră de cacao cernută pentru servire

Cum procedăm:

Pentru a pregăti banoffee, începem prin a măcina biscuiții împreună cu untul topit și nuca de cocos într-un blender, până obținem un amestec omogen și umed. În funcție de dimensiunea blenderului, mixăm toate ingredientele împreună sau în etape.

Ungem ușor o tavă de tartă de 24 cm diametru. Turnăm amestecul de biscuiți în tavă și îl presăm cu mâinile sau cu o lingură, acoperind uniform baza și marginile. Înmuiem conserva de lapte condensat caramelizat într-un bol cu apă fierbinte timp de 10 minute, până se înmoaie caramelul.

Cântărim 150 g de caramel și îl întindem peste baza de biscuiți. Aranjăm deasupra feliile de banană.

Batem smântâna fermentată împreună cu smântâna pentru frișcă până obținem o frișcă fermă. Întindem frișca peste banane și presărăm deasupra puțină cacao cernută și obținem ceva dulce cu un gust deosebit.

Banoffee se poate servi imediat sau se pune la frigider pentru 3-4 ore și îl servim rece.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *