Cerere scăzută pentru cursurile de tractorist agricol, deși salariile în domeniu sunt foarte bune / Unele centre de formare profesională au renunțat la ele

creditul fermierului, fermieri, buget, ciolacu Sursa foto: Dreamstime

Reprezentanții a două centre de formare profesională, unul din București și altul din Bihor, au spus că există cerere mică pentru cursurile de tractorist agricol.

Centrul de Pregătire Profesională (CPP) Alexander’s din București ne-a transmis că anul acesta cursul de tractorist agricol autorizat, care trebuia să înceapă pe 19 aprilie, nu a mai fost organizat, din cauza unor modificări făcute de Ministerul Muncii care țin de standardele ocupaționale (SO), care nu au mai fost actualizate.

„SO se revizuiesc, de regulă, la fiecare 5 ani de la aprobare. În cazul în care nu se revizuiesc în termen de 10 ani de la aprobare, SO se arhivează și nu mai sunt valabile în vederea utilizării în procesele de educație și formare profesională”, potrivit Ordinului Nr. 6250/2156/2022 din 15 noiembrie 2022 al Ministerului Muncii.

În acest moment nu există, potrivit reprezentantei unui alt centru de formare profesională contactat, un standard ocupațional valabil pentru ocupația de tractorist agricol.

Nici anul trecut cursul nu a avut succes la CPP Alexander’s, potrivit unei reprezentante a centrului. Întrebată de ce nu există cerere mai mare, ea a răspuns: „Probabil pentru că suntem în București și aici mai greu să găsești de lucru în acest domeniu. Probabil undeva în provincie ar fi un curs de succes dacă s-ar mai putea organiza”.

Dacă în Capitală și împrejurimi nu par să fie mulți oameni care doresc să învețe să folosească tractoare agricole, am vrut să vedem care este situația în vestul țării. Carmen Laza, director la International Know-How Center din Oradea, a spus și ea că nu există cerere mare pentru cursul de tractorist agricol. Anul acesta, ultimul în care cursul va fi organizat, sunt 10 cursanți.

Laza spune că standardul pe care îl folosea centrul său era din 1999, iar organizația este afectată de modificările legislative care nu mai permit folosirea de standarde ocupaționale neactualizate. „Dacă în țară s-a gândit cineva să facă standard pentru ocupația aceasta, atunci o să putem reautoriza cursul. Dacă nu, atunci oricum era un post care se cerea destul de rar”, a spus ea.

Situația este surpinzătoare, ținând cont de faptul că salariile nete oferite tractoriștilor agricoli sunt cuprinse între 4.000 și chiar 15.000 de lei, potrivit Adevărul. Criza a fost explicată pentru sursa citată de un fermier.

„În fiecare an avem aceeași problemă. Nu găsim oameni, deși le oferim salarii bune. Un tractorist poate să ia pentru 2-3 ore de muncă pe zi 4.000-5.000 de lei în mână. Cu normă întreagă, un tractorist care lucrează pe combină ajunge și la 15.000 net, dar tot sunt de negăsit. În general, le dăm cam 10.000 de lei net, adică 2.000 de euro, dar mai nou e misiune imposibilă să-i identificăm. Mulți sunt prin alte țări, mai ales Franța, Italia, Anglia, Germania și Spania”, a declarat Dan Câmpean, fermier.

Sursa foto: Dusan Kostic | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Cursurile de tractorist agricol să se facă acolo unde este nevoie de tractoriști. Nu în capitală. Eu cred că nu se vrea promovarea acestor cursuri. Ba, chiar, se dorește dispariția lor, inclusiv a eventualilor specialiști. Cineva nu le dorește.

  2. Pentru ca e de munca si atebtie mare si nu le convine, daca anuturile sunt serioase. Cei care au refuzat nu au bumtzi bumtzi si ar depunea prea mult efort fizic. Daca anunturile nu sunt sincere, posibils a fie la salarizare sau este prea departe de casa.

  3. Daca dupa absolvire nu ai garantia ca te angajeaza si plus daca este prea departe de casa, nu este rentabil. De geaba ai categoria Tr daca nu te poti folosi de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *