În ultimii ani, tot ceea ce este japonez este la modă în Occident. Iar dacă ne gândim mai, acest lucru nici nu este de mirare. Japonia este una dintre țările care acordă cea mai mare atenție alimentației, metodelor de relaxare mentală și, de asemenea, are unul dintre cele mai ridicați indici de longevitate din lume.
Un studiu realizat de Centrul de Cancer John Hopkins Kimmel din Baltimore a identificat anumite alimente japoneze care pot îmbunătăți calitatea vieții. Ce este și mai interesant este că aceste alimente sunt accesibile și relativ ieftine, fiind disponibile și în Europa.
Beneficiile din soia
De ceva vreme, se discută despre avantajele consumului de soia. Conform acestui studiu, izoflavonoizii din soia ar putea reduce riscul de reapariție a cancerului de sân cu 26%. Aceste compuși naturali acționează similar cu estrogenul uman, clasificându-se drept fitoestrogeni. În afară de proprietățile lor anticancerigene, s-a descoperit că soia poate ajuta și la ameliorarea simptomelor menopauzei și prevenirea bolilor cardiovasculare.
Lignanii din semințe sunt antioxidanți
Acestea sunt alte substanțe benefice, compuși polifenolici prezenți în plante, semințe și leguminoase. Lignanii au proprietăți antioxidante și, după metabolizarea lor de către flora intestinală, pot reduce riscul de mortalitate. Consumă așadar semințe de in și susan, în care îi găsești din belșug.
Alte alimente japoneze recomandate
Un alt aliment important în dieta japoneză este ceaiul verde, despre care studiul afirmă că ar putea reduce cu până la 44% riscul de recurență a cancerului de sân în stadii incipiente.
De asemenea, studiul menționează legumele crucifere (precum broccoli, napul, varza sau ridichile), des întâlnite în bucătăria tradițională japoneză. Nu ar trebui evitate nici în rețetele europenilor.
Aceste alimente sunt consumate frecvent de femeile japoneze, care au a doua cea mai mare speranță de viață din lume, după cele din Hong Kong, așa că ar fi bine să le adoptăm și să le includem și în dieta noastră zilnică.