Cele mai bune ceaiuri ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide/ Un medic reumatolog spune că ceaiurile pot diminua inflamația și durerile/ Alege să bei, zilnic, ceai verde, de ghimbir sau de urzică

ceai reumatismBUN Sursa foto: Pexels

Unele studii sugerează că anumite ceaiuri ar putea ajuta la ameliorarea durerii și a altor simptome specifice de artrită reumatoidă. Dacă durerea și rigiditatea au un impact inconfortabil asupra vieții tale, o cană de ceai poate fi, potrivit everydayhealth.com, o cale simplă și blândă pentru a te simți mai bine.

Potrivit unui studiu din 2021, persoanele care beau mai mult de două căni de ceai pe zi au risc mai redus de a dezvolta artrită reumatoidă (AR), decât cele care nu consumă ceai deloc sau nu în mod regulat.

Când vine vorba de tratarea artritei, „cred că ceaiul poate fi benefic. Unele ceaiuri au proprietăți antiinflamatorii fantastice, care, teoretic, pot ajuta la diminuarea inflamației de bază”, spune medicul reumatolog Mahsa Tehrani.

Cuvântul cheie este „teoretic”, deoarece Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu a aprobat ceaiurile sau alte suplimente ca medicament pentru tratarea stărilor de sănătate sau a bolilor. Cu toate acestea, ceaiurile au fost mult timp legate de rezultate semnificativeasupra sănătății.

Din ceaiuri, obțineți esența beneficiilor plantelor/ Unele vă pot reduce riscul de cancer și diabet

Ceaiurile, fie că sunt savurate calde sau reci, sunt pe bază de apă, așa că nu au adăugate calorii, sodiu, conservanți, îndulcitori, carbohidrați, proteine ​​sau grăsimi atunci când sunt făcute acasă. Când înmuiați frunzele de ceai în apă fierbinte, obțineți esența beneficiilor plantei, care includ polifenoli sau antioxidanți. Pe lângă faptul că ajută la calmarea artritei reumatoide, ceaiul conține și cofeină, vă poate proteja împotriva bolilor de inimă și, eventual, a cancerului și reduce colesterolul și riscul de diabet.

Însă, obligatoriu, discutați cu medicul înainte de a încerca orice tratament complementar, pentru a vă asigura că acesta nu va interacționa cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau cu alte produse pe care le luați, recomandă Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă. Ca toate suplimentele, ceaiurile, ca și medicamente, nu sunt reglementate de FDA, iar produsele pot conține ingrediente care nu sunt enumerate pe etichetă sau pot furniza doze neregulate dintr-un anumit principiu activ. În unele cazuri, ceaiul ar putea crește riscul de reacții adverse ale medicamentelor. De aceea este foarte important să discutați aceste detalii cu medicul dumneavoastră.

1.Ceaiul de ghimbir poate reduce inflamația și durerea, în artrită

Ceaiul de ghimbir nu este doar pentru probleme digestive, cum se folosește de obicei. Un studiu a evaluat efectul suplimentelor cu ghimbir asupra inflamației și durerii cronice de genunchi la persoanele cu artrită. Subiecții de testare au luat 25 de miligrame (mg) de ghimbir timp de 30 de zile – împreună cu 5 grame (g) de echinaceea – și au raportat reducerea semnificativă a durerii.

Tăiați rădăcina de ghimbir în felii subțiri și puneți-o în apă fierbinte timp de aproximativ 10 minute. Atenție, însă, pentru că  ghimbirul poate afecta coagularea sângelui, conform Michigan Medicine, așa că nu este recomandat dacă luați medicamente anticoagulante, pentru subțierea sângelui.

2.Ceaiul verde protejează inima și stimulează creierul, dar poate reduce și durerile articulare

Pe lângă faptul că este un protector pentru sănătatea inimii și un stimulent al creierului, acest superstar antioxidant poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerilor articulare și a inflamației cauzate de artrita reumatoidă. Un studiu efectuat pe animale a constatat că o substanță fitochimică din ceaiul verde, cunoscută sub numele de epigalocatechin-3-galat (EGCG), poate bloca efectele artritei reumatoide, fără a afecta alte funcții celulare.

Deși studiul a fost efectuat pe animale, cercetătorii cred că EGCG poate deveni o alternativă viitoare la medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Atenție, însă, pentru că specialiștii Memorial Sloan Kettering Cancer Center spun că ceaiul verde poate interacționa cu acetaminofenul (Tylenol), codeina și alte medicamente.

3. Ceaiul de măceș are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta în artrita reumatoidă

Fructul roșu-portocaliu care apare pe plantele de măceș după ce înfloresc este o sursă concentrată de vitamina C și este folosit de mult timp ca remediu pe bază de plante. În plus, o recentă meta-analiză de cercetare, publicată în Australian Family Physician, a constatat că unul dintre substanțele fitochimice din acest fruct, un fel de galactolipid, are proprietăți antiinflamatorii, de care pot beneficia atât de cei cu osteoartrită, cât și de artrită reumatoidă. Cercetătorii au raportat că pudra de măceș a redus în mod constant nivelul de durere înregistrat și că pacienților cărora li s-a administrat pudra de măceș au raportat o scădere dublă a durerii în comparație cu cei cărora nu li s-a adminitrat.

Măceșele fac un ceai acidulat și fructat, care este, adesea, amestecat cu hibiscus. Atenție, însă, trebuie să evitați măceșul dacă aveți siclemie (o formă de anemie ereditară), diabet, anemie sau deficiență de fier, notează Michigan Medicine. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să  discute cu medicul înainte de a încerca ceaiul de măceș.

4. Ceaiul negru conține un bioflavonoid ce poate reduce inflamația

Ceaiul negru este bogat în quercetina, un bioflavonoid care are efecte antiinflamatorii. Un studiu efectuat pe animale a constatat că quercetina a redus inflamația și a crescut apărarea antioxidantă. Dar, atenție, deoarece ceaiul negru poate avea un conținut ridicat de cofeină, în funcție de modul în care este preparat, iar acest lucru poate afecta eficacitatea anumitor medicamente.

5. Ceaiul din scoarță de salcie poate ameliora durerile articulare

Un remediu foarte vechi pe bază de plante pentru ameliorarea durerii, coaja de salcie, este similar, din punct de vedere chimic, cu aspirina. Există studii medicale care susțin utilizarea scoarței de salcie în durerile articulare și osteoartrită.

O analiză a cercetătorilor a constatat că extractul de scoarță de salcie are atât efecte antiinflamatoare, cât și analgezice, legate de polifenolii și flavonoizii pe care îi conține. Dar pentru persoanele care iau multe medicamente, aceasta nu va fi o opțiune bună de tratament. Persoanele care iau metotrexat (Trexall), medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), beta-blocante, medicamente pentru subțierea sângelui, cele care sunt însărcinate și orice persoană sub 16 ani nu ar trebui să bea ceai din scoarță de salcie.

6. Ceaiul din frunze de urzică poate trata durerile articulare și guta

Urzica a fost folosită de sute de ani, în special în Europa, pentru a trata durerile musculare și articulare, artrita și guta. Un studiu a descoperit că activitatea antioxidantă a extractului de frunze de urzică inhibă una dintre enzimele cheie care afectează procesul de inflamație.

Ceaiul de urzică nu este recomandat femeilor însărcinate sau persoanelor cu probleme la rinichi sau vezica urinară. Frunza de urzică este folosită și ca tratament topic al pielii, pentru durerile articulare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *