O viață lungă și sănătoasă nu are o formulă magică, dar anumite schimbări ale stilului de viață vă pot crește semnificativ șansele să aveți una, transmite Huffington Post. Potrivit Dr. Linda Shiue, medic internist și director în cadrul clinicii Kaiser Permanente din San Francisco, îmbunătățirea dietei și încorporarea de activități fizice mai intense sunt pași cheie care trebuie făcuți pentru a trăi mult și bine. Mai exact, consumul de alimente integrale, precum cereale, legume, fructe, pește, ouă și nuci, reducând în același timp alimentele ultraprocesate, este crucial.
Kaiser Permanente operează 39 de spitale și peste 700 de cabinete medicale.
Iată câteva recomandări dietetice din partea lui Shiue și a altor experți în longevitate:
1. Legume crucifere: Legumele precum broccoli, varza kale, varza de Bruxelles și varza sunt bogate în fitonutrienți antiinflamatori, anticancer și antiîmbătrânire. De asemenea, aceste alimente furnizează magneziu și acid folic, esențiale pentru metilarea ADN-ului (procesul prin care noi grupări metil sunt adăugate la nivelul moleculei), care influențează genele longevității. Dr. Mark Hyman, director al UltraWellness Center, sugerează să umpleți trei sferturi din farfurie cu aceste legume.
2.Verdețurile cu frunze închise: Acestea sunt evidențiate în special pentru fibrele lor și substanțele chimice vegetale incluse precum folatul, care este benefic pentru sănătatea inimii și poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer.
3. Pești grași: Somonul sălbatic, sardinele, hamsiile, heringul și macroul sunt surse excelente de proteine și acizi grași omega-3. Consumul de somon de două ori pe săptămână poate reduce semnificativ riscurile apariției unor probleme legate de inimă și inflamații.
4. Cereale integrale: Potrivit lui Shiue, cerealele integrale pot reduce colesterolul LDL, trigliceridele și tensiunea arterială, reducând riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, sindrom metabolic și anumite tipuri de cancer.
5. Ulei de măsline extravirgin: Bogat în grăsimi mononesaturate, antioxidanți și polifenoli, uleiul de măsline extravirgin poate reduce riscul de boli cardiovasculare și neurodegenerative, boli respiratorii și cancer.
6.Fructele de pădure: Cu încărcătură glicemică scăzută și bogate în antioxidanți, fructele de pădure sunt excelente pentru repararea celulelor, inclusiv a celulelor inimii, și pot preveni diabetul.
7. Alimente fermentate: Alimente precum kimchi, kombucha, miso sau varza acră sunt bune pentru sănătatea intestinală, creșterea răspunsului imunitar, scăderea inflamației și promovarea diversității microbiene în intestin.
8. Nuci și semințe: Nucile și semințele precum migdalele, nucile de Brazilia, semințele de floarea soarelui, semințele de dovleac, caju și nucile sunt bogate în proteine și fibre, reduc cantitatea de grăsime viscerală și îmbunătățind sensibilitatea la insulină.
9. Iaurtul fără adaosuri: Bogat în proteine, calciu și magneziu, consumul de iaurt crește (bacteriile bune din el fac acest lucru), de asemenea, nivelul de acid gamma-aminobutiric, un neurotransmițător care ajută la reducerea stresului și îmbunătățirea somnului. Iaurtul grecesc este deosebit de benefic din acest punct de vedere.
10. Ciocolată neagră: Bogată în antioxidanți, ciocolata neagră reduce riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral și diabet. De asemenea, susține sănătatea creierului prin creșterea neuroplasticității.
11.Leguminoase: Lintea, mazărea și năutul furnizează proteine și fibre vegetale, stabilizând glicemia și reducând colesterolul.
12. Tomate: Conținând licopen și niveluri ridicate de vitamina C, roșiile ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și stimulează imunitatea.
Încorporarea acestor alimente în dieta dumneavoastră poate contribui la creșterea longevității și a sănătății generale.
Sursa foto: Andrew Angelov | Dreamstime.com