Te-ai gândit vreodată că boabele din cafeaua ta de dimineață provin dintr-un arbore cu o vechime de aproximativ 600.000 de ani? În cadrul unui nou studiu genetic, cercetătorii au utilizat gene de la plantele de cafea provenite din întreaga lume și au reușit acum să construiască un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, cunoscut de oamenii de știință sub numele de „Coffea arabica” și de iubitorii de cafea pur și simplu ca „arabica”, transmite Euronews.
Oamenii de știință au descoperit că specia a apărut în urmă cu aproximativ 600.000 de ani prin încrucișarea naturală a altor două specii de cafea. „Cu alte cuvinte, [a apărut] înainte de orice intervenție din partea omului”, a declarat Victor Albert, biolog la Universitatea din Buffalo, care a co-dirijat studiul.
Istoria acestor plante de cafea sălbatică își are originea în Etiopia, dar se crede că boabele au fost prăjite și preparate pentru prima dată în Yemen, în principal începând cu anii 1400. Se spune că în anii 1600 călugărul indian Baba Budan ar fi adus ilegal șapte boabe de cafea crude din Yemen în țara sa natală, punând astfel bazele preluării globale a cafelei.
Citește și: 7 modalități prin care poți face cafea pe care o bei mai sănătoasă / Trebuie să alegi cu grijă ce pui în ea
Cafeaua Arabica reprezintă în prezent între 60% și 70% din piața globală de cafea.
Populația plantei arabica a fluctuat de-a lungul a mii de ani înainte ca oamenii să înceapă să o cultive, înflorind în perioadele calde și umede și suferind în cele uscate.
Aceste perioade slabe au creat așa-numitele blocaje ale populației, când doar un număr mic de plante similare din punct de vedere genetic au supraviețuit.
În prezent, acest lucru face ca plantele de cafea arabica să fie mai vulnerabile la boli precum rugina frunzelor de cafea, care provoacă pierderi de miliarde de dolari în fiecare an.
Sursă foto: Pixabay.com