Creşterea aportului de calciu şi lactate reduce riscul de cancer intestinal cu aproape 20%, potrivit celui mai mare studiu cu privire la legătura dintre regimul alimentar şi cancerul colorectal (intestinal), realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie. Cercetătorii au urmărit 97 de factori de dietă şi impactul lor asupra riscului de cancer colorectal pe un eşantion de mai mult de jumătate de milion de femei. Autorii studiului susţin că nu există niciun motiv pentru care aceste date să nu fie valabile şi pentru bărbaţi, transmite News.ro.
În cadrul celui mai mare studiu realizat până în prezent cu privire la legătura dintre dietă şi cancerul intestinal, cercetătorii de la Unitatea de epidemiologie a cancerului şi sănătatea populaţiei din cadrul Universităţii Oxford au constatat că o cantitate suplimentară de 300 mg de calciu în fiecare zi este asociată cu o scădere cu 17% a riscului de cancer colorectal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Un studiu pe mai bine de 500.000 de femei
Studiul a confirmat datele existente despre consumul de carne roșie
Principalele concluzii ale studiului
-
Alimentele şi băuturile bogate în calciu, cum ar fi laptele şi iaurtul, au fost asociate cu un risc mai scăzut de cancer colorectal;
-
S-a constatat că în ceea ce priveşte calciul acesta are un efect similar atât din sursele lactate, cât şi din cele non-lactee, sugerând că acesta poate fi principalul factor responsabil de reducerea riscului de cancer;
-
A existat o legătură clară între consumul de alcool şi creşterea riscului de cancer colorectal. O cantitate suplimentară de 20 g de alcool (echivalentul unui pahar mare de vin) a fost asociată cu o creştere cu 15 % a riscului de cancer intestinal;
-
Carnea roşie şi carnea procesată s-au numărat printre celelalte alimente asociate cu un risc crescut de cancer colorectal, 30 g în plus pe zi fiind asociate cu o creştere cu 8 % a riscului.