Cea mai veche cramă din lume care încă funcționează are peste 1.000 de ani / Totul a pornit de la o parcelă de teren oferită unor călugări de împărat

crama, imparat, staffelter hof, vinuri Sursa foto: Staffelter Hof

Înființată în 862 de călugării benedictini de la Abația Stavelot, crama Staffelter Hof produce vin de aproape 12 secole, transmite Tasting Table.

În urmă cu aproape 1.200 de ani, Charlemagne conducea cea mai mare parte a Europei, vikingii abia începeau să exploreze orizonturile vestice, iar călugării de la Abația Stavelot se descurcau deja de aproximativ 200 de ani fără vin. Pentru a remedia situația, sfântul împărat roman care supraveghea teritoriul în secolul al IX-lea le-a dăruit călugărilor o parcelă de pământ pe malul râului Mosel. Aceștia au înființat o podgorie, au început să producă vin, iar restul, după cum se spune, este istorie.

Întreaga proprietate, inclusiv mănăstirea și podgoriile, a funcționat sub autoritatea bisericii până când a intrat sub controlul statului în timpul Revoluției Franceze. Peter Schneiders a cumpărat podgoriile în 1805. Abația Stavelot este deschisă publicului ca muzeu și centru cultural.

Mai mult de un secol mai târziu, descendenții lui Schneiders continuă tradiția viticolă a familiei.

Apoi a intrat în scenă Jan Matthias Klein. Descendent din a șaptea generație a familiei Schneiders, Klein readuce vinăria la rădăcini, producând vin în mod tradițional, fără aditivi sau adjuvanți de procesare.

După ce a lucrat la începutul carierei la vinării din Franța, Noua Zeelandă și Australia, Klein s-a întors în podgorie, concentrat pe continuarea moștenirii familiei, explorând în același timp producția de vinuri naturale. Inspirația sa a fost dublă. A fost intrigat de ideea de a introduce în regiune vinuri cultivate organic și și-a dat seama că procesul organic ar putea fi ideal pentru a maximiza potențialul de creștere pe terenul abrupt din Valea Mosel. Pe parcurs, a devenit membru integrant al Klitzekleine Ring, un consorțiu avangardist de vinificatori din Valea Mosel care intenționează să cultive podgorii ecologice în condiții deosebit de dificile.

Klein a introdus practicile de cultivare ecologică la Staffelter Hof în 2011. Din 2012, crama a fost certificată ecologic de către Consiliul European al Certificatorilor Organici. Rezultatul este o colecție de vinuri naturale care nu sunt filtrate, sunt nerafinate și nu au sulfiți, pe lângă o suită completă de vinuri convenționale, inclusiv soiuri spumante, vinuri de gheață și lichioruri.

În 1962, stră-stră-strănepotul lui Peter Schneiders, Paul Klein, și soția sa Rosina, au adăugat două camere de oaspeți la proprietate. Un deceniu mai târziu, au extins la patru, iar astăzi Staffelter Hof oferă sejururi în șapte apartamente complet mobilate în incintă.

De asemenea, crama găzduiește un calendar complet de evenimente culturale, inclusiv tururi, degustări, spectacole muzicale, prânzuri curate și drumeții ghidate.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Producătorul de șampanie Moët & Chandon a introdus roboți pe podgoriile sale abrupte

Sursa foto: Staffelter Hof

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *