Ce se întâmplă în corpul tău când consumi avocado în mod regulat / Efectele sunt surprinzătoare

Ce se întâmplă în organism dacă consumi avocado în mod regulat FOTO: Dreamstime/ Glenn Highcove

Fructul de avocado provine din arborele de avocado și este extrem de apreciat în întreaga lume. Versatil și gustos, avocado este inclus într-o varietate de preparate, de la salate la guacamole, arată verywellhealth.com. Însă dacă consumi avocado în mod regulat, acesta are unele efecte surprinzătoare asupra organismului.

Pe lângă gustul său cremos, avocado este o adevărată sursă de nutrienți: conține acid folic, cupru, vitamina K, potasiu și vitamina B5. Este bogat și în grăsimi sănătoase (mono- și polinesaturate) și fibre alimentare.

Iată câteva efecte pe care le are în organism:

  1. Reduce inflamația din organism

Un studiu a arătat că avocado scade nivelul proteinei C reactive (CRP) din sânge – un marker al inflamației sistemice. Un nivel crescut de CRP este asociat cu diverse afecțiuni, precum:

  • Unele tipuri de cancer
  • Boli cardiovasculare
  • Infecții
  • Pancreatită
  • Poliartrită reumatoidă
  1. Îmbunătățește sănătatea inimii

Avocado are un efect benefic moderat asupra reducerii colesterolului LDL („colesterolul rău”). Înlocuirea unei porțiuni din carbohidrații consumați zilnic cu jumătate sau un avocado întreg poate îmbunătăți parametrii inflamației cardiovasculare, inclusiv:

  • Fluxul sanguin
  • Colesterolul total
  • Trigliceridele totale
  1. Sprijină funcțiile cognitive

Consumul zilnic de avocado crește nivelul luteinei din sânge. Acest antioxidant este asociat cu:

  • Flexibilitate cognitivă
  • Memorie vizuală mai bună
  • Sănătate mentală generală
  • Vedere îmbunătățită
  1. Susține sănătatea intestinelor

Un avocado mediu pe zi ajută la echilibrarea microbiomului intestinal. De asemenea, stimulează producerea de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care pot influența pozitiv neurotransmițătorii implicați în reglarea stării de spirit.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Valori nutriționale pentru o porție (aproximativ jumătate de avocado – 68 g)

  • Calorii: 80
  • Proteine: 1 gram
  • Carbohidrați: 4 grame
  • Fibre: 3,4 grame
  • Grăsimi saturate: 1 gram
  • Colesterol: 0
  • Potasiu: 254 miligrame
  • Vitamina B5: 0,73 miligrame
  • Acid folic: 44,5 micrograme
  • Cupru: 85 micrograme
  • Vitamina K: 10,5 micrograme

Avocado este bogat în acid oleic – o grăsime mononesaturată prezentă și în măsline – care poate reduce riscul de boli cardiovasculare la adulți. În plus, fibrele prebiotice și solubile din avocado susțin digestia, întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc funcția cognitivă. Aceste fibre contribuie inclusiv la scăderea colesterolului.

Grăsimile bune din avocado cresc absorbția carotenoidelor din legumele cu frunze verzi și salsa, ceea ce face ca această combinație să fie excelentă din punct de vedere nutrițional.

Aproximativ 90% din avocado consumat în SUA provine din California.

Există riscuri dacă consumi avocado?

În general, studiile arată că avocado este sigur pentru consum. Totuși, există câteva excepții:

  • Persoanele alergice la avocado, la polenul de mesteacăn sau la latex trebuie să-l evite.
  • Cei cu afecțiuni renale trebuie să limiteze alimentele bogate în potasiu, inclusiv avocado.

Consumul regulat de avocado aduce multiple beneficii pentru sănătate: de la inimă și creier, până la intestin și sistemul imunitar. Este un aliment dens în nutrienți, ușor de integrat în alimentația zilnică și cu puține riscuri pentru majoritatea oamenilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *