S-ar putea să nu existe nimic mai satisfăcător și mai confortabil decât un castron de supă, fierbinte sau rece, după preferințe.Cei care consumă, în mod regulat, acest aliment, se pot întreba dacă supa este sănătoasă sau dacă are și unele potențiale efecte secundare. Potrivit eatthis.com, fiecare supă este diferită în funcție de ingredientele ei și dacă este cumpărată din magazin, dintr-un restaurant sau de casă, iar, în funcție de asta, efectele ei pot fi diferite. Supa preparată acasă este, de regulă, mai sănătoasă și plină de nutrienți, pe câtă vreme cele cumpărate, din magazine sau de la restaurant, pot avea multă sare sau chiar conservați.
Dacă mănânci supă, sănătatea intestinală se poate îmbunătăți
Dacă faci o supă plină de legume, îi vei da intestinului un impuls de sănătate.
„Supa cu legume este grozavă pentru intestin în mai multe moduri. Un caston din această supă înseamnă mai multe fibre în dietă, ceea ce este excelent pentru digestie și sațietate, iar legumele care se găsesc în mod obișnuit în supe, cum ar fi prazul și ceapa, conțin fibre prebiotice care pot ajuta la hrănirea bacteriilor bune din intestin”, explică nutriționista Maggie Michalczyk.
Un caston de supă poate însemna un aport important de proteine
Un castron de supă este la fel de hrănitor pe cât alegi tu să îl faci și multe rețete de supă sunt ocazii grozave de a adăuga niște nutrienți importanți, cum ar fi proteinele. Supe precum cea de pui, în care adaugi tăiței, supa de vită sau cea de fasole, în care ai pus și carne de porc, sunt exemple de supe pline de proteine.
„Supa poate fi o sursă importantă de proteine, mai ales dacă este făcută cu bulion de oase, în loc de apa sărată care este, adesea, în supa la conserve”, explică nutriționista Elizabeth Ward, co-autor al cărții The Menopause Diet Plan.
La rândul său, prof. dr. Lisa Young, afirmă că adaugarea în supe a surselor de proteine slabe, “cum ar fi puiul, peștele sau tofu, poate crește și sațietatea”.
Anumite supe pot avea proprietăți terapeutice
Te-ai întrebat vreodată dacă supa de pui cu tăiței te poate ajuta cu adevărat să te simți mai bine atunci când ești bolnav sau dacă nu este altceva decât o masă liniștitoare? Deși este reconfortantă, mai ales în zilele în care nu te simți bine, unele cercetări susțin că supa are și efecte antiinflamatorii.
Un cercetător de la Universitatea din Nebraska Medical Center a descoperit că supa clasică de pui are, pentru organismul nostru, numeroase beneficii, toate legate de legumele și puiul din interior și că, în această combinație, chiar are efecte terapeutice. Cercetătorul a concluzionat că între consumul de supă și vindecarea vindecarea bolilor respiratorii (cum ar fi răceala) este clar o legătură și că, cel mai probabil, acest lucru se datorează efectelor antiinflamatoare ale supei.
Legumele din supe, surse de antioxidanți
Există o mulțime de varietăți de supe, dar cercetările sugerează că cea preparată din legume este cel mai sănătos fel pe care îl poți mânca. Un raport publicat în revista Plants spune că supele de legume sunt pline de minerale, vitamine și compuși bioactivi din plante care ne aduc numai beneficii pentru sănătate. Mai mult, această supă asigură hidratarea și sațietatea.
Un studiu anterior a constatat, de asemenea, că participanții care consumau zilnic o supă de legume și-au putut crește aportul de vitamina C și antioxidanți, ceea ce a fost legat de efectele antiinflamatorii și de reducerea stresului oxidativ.
Când mănânci supă te saturi mai repede
În funcție de tipul de supă pe care îl mănânci, un castron sau o ceașcă înainte de felul principal, te poate ajuta să te saturi mai repede. De altfel, cercetătorii au descoperit că supa poate provoca o sațietate mai mare decât o masă solidă.
Potrivit nutriționistei Laura Burak, alimentele cu un conținut mai mare de apă te pot “umple” mai repede. „Începând o masă cu o supă sau o salată, atât alimente cu volum mare de apă, cât și alimente cu conținut scăzut de calorii, te vor sătura și vor preveni supraalimentarea la mese”, a mai spus ea.
Cine mănâncă supă are șanse mai mari să nu se îngrașe și chiar să slăbească
Vestea grozavă este că, dacă ești atent la ceea ce pui în supă, te poți asigura că primești mulți nutrienți și mai puține calorii decât la majoritatea altor mese. Studiile au arătat chiar că supa este un factor care contribuie la pierderea în greutate, menținerea obiectivelor de greutate și scăderea riscului de obezitate.
Burak mai precizează că atunci când sărim peste supele cremoase și alegem un bulion care conține multe legume, inclusiv fasole sau linte, „ne umplem rezervorul cu tone de nutrienți și fibre, dar fără multe calorii”.
Supele cremoase pot fi pline de grăsimi saturate și sodiu
Este posibil să consumați mult sodiu. Este posibil să consumați o mulțime de grăsimi saturate. Știm, nimic nu se aseamănă cu un castron de supă de cheddar cu broccoli sau o ciorbă cremoasă de scoici. Din păcate, acest tip de supă poate aduce multe calorii și grăsimi saturate. Toți dieteticienii sunt de acord că atunci când îți alegi supa, este important să știi că orice supă pe bază de cremă va avea un conținut mult mai mare de grăsimi, ceea ce nu este benefic.
Burak sugerează să consumați supe pe bază de bulion, în loc de supe în care ați adăugat smântână, dacă doriți să reduceți consumul de grăsimi.
Împreună cu un conținut ridicat de grăsimi saturate, supele cremoase poate veni și cu o supraîncărcare de sodiu. Asociația Americană a Inimii recomandă ca o persoană obișnuită să nu consume mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, dar o cutie obișnuită de supă cu tăiței de pui are peste 800 de miligrame de sodiu.