Ce mănânci când ai prea mult fier în organism / Tania Fântână (nutriționist) explică ce schimbări sunt necesare în farfurie

miere, tania fantana, nutritionist, consumul de miere

Hemocromatoza este o boală ereditară sau dobândită în care corpul stochează prea mult fier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

De obicei, o descoperim în jurul vârstei de 30-40 de ani.

Ea apare atunci când organismul absoarbe din alimentație mult mai mult decât este normal. Fierul este un nutrient esențial care se găsește în multe alimente. Pentru a acoperi nevoile organismului, persoanele sănătoase absorb, în general, în jur de 10% din fierul conținut de alimentele pe care le consumă. Persoanele cu hemocromatoză absorb mult peste nevoile organismului. Corpul nu are metode naturale prin care să elimine excesul de fier, ceea ce duce la acumularea acestui exces la nivelul organelor.

Dacă boala este moștenită de la unul dintre părinți, cel mai probabil nu se manifestă, dar dacă gena defectă este moștenită de la ambii părinți, atunci cu siguranță la maturitate apar și efectele.

Boala poate fi depistată prin efectuarea unui test genetic.

De obicei, oamenii se prezintă la medic din cauza problemelor articulare. Printre simptome se mai numără: oboseala, lipsa de energie, durerea abdominală, scăderea libidoului și problemele cardiace. Netratată, boala vine cu complicații grave asupra organelor afectate.

Care este abordarea nutrițională corectă în cazul acestei afecțiuni? În general, opusul a ceea ce știm referitor la anemii. Dacă în anemii vorbeam de consumul alimentelor bogate în fier și vitamina C, aici vom face fix invers:

  • Redu consumul de alimente foarte bogate în fier hemic (absorbție mare): organe, carne roșie;

  • Nu lua vitamine ce conțin fier;

  • Redu combinația de carne și vitamina C la aceeași masă. Nu mânca o salată cu multă lămâie atunci când ai la masă ficat sau carne de vită, porc, miel etc. Dacă mănânci carne, nu bea suc de portocale la aceeași masă;

  • Consumă alimente care scad absorbția fierului dacă ai la masă carne roșie: ceai negru, cafea, legume bogate în oxalați (frunze de spanac, de exemplu, sau sfeclă roșie);

  • Consumă alimente bogate în calciu (lactatele), pentru că ele încetinesc absorbția fierului din alimentație;

  • Donează sânge cât de des îți spune medicul că poți. Fă cu el o schemă și ține-te de ea;

  • Nu ignora oboseala cronică, durerile articulare sau încheieturile inflamate – pot fi simptome ale acumulării de fier;

  • Evită să iei suplimente alimentare de tot soiul. Discută cu medicul tău dacă ele sunt recomandate în cazul afecțiunii tale.

Dacă nu este ținută sub control, hemocromatoza poate duce la o serie de complicații, mai ales la nivelul articulațiilor (dureri ale degetelor) și organelor la nivelul cărora este stocat fierul. Aceste complicații pot include apariția cirozei, probleme la nivelul pancreasului, respectiv diabet și probleme la nivelul retinei. Excesul de fier afectează capacitatea sângelui de a circula eficient, aspect ce poate duce la apariția insuficienței cardiace congestive, dar și la aritmii cardiace.

Până intri într-o normalitate cu analizele de sânge, fă tot ce ține de tine pentru a ajuta această afecțiune să fie ținută în control de corpul tău: evită alimentele bogate în fier, nu consuma o dată cu produsele de origine animală lămâie/citrice sub diverse forme, ia în calcul donarea de sânge, evită pe cât posibil alcoolul pentru a nu crește afectarea hepatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *