Banchete de stat, prânzuri de Crăciun și aniversări. Fiecare ocazie respectă ritualurile sale, chiar și când vine vorba de alegerea meniului. Dar ce se află pe masa Regelui Charles și a familiei regale britanice, zi de zi sau la ocazii speciale? Depinde.
Se știe în general că familia regală britanică respectă cu strictețe regulile și tradițiile, inclusiv în ceea ce privește eticheta la masă și meniurile. Fiecare eveniment formal urmează ritualuri precise. De exemplu, în iunie anul trecut, împăratul Japoniei, Naruhito, și soția sa, Masako, au fost primiți, în vizită oficială la Londra, de regele Charles al III-lea, însoțit de regina consoartă Camilla. Cu această ocazie a fost organizat un fastuos banchet de stat. Grație Royal Collection Trust, știm că masa este întotdeauna aranjată în formă de potcoavă, meniul este scris în franceză, iar servirea se face cu un set din argint format din peste 4000 de piese.
În timpul vizitelor oficiale de stat, familia regală britanică urmează un protocol culinar care reflectă prestigiul și tradiția monarhiei. Aceste dineuri sunt organizate, de regulă, în imensa Ball Room a Palatului Buckingham și includ meniuri elaborate ce pun în valoare gastronomia britanică și dar și pe cea de vârf internațională, scrie ediția italiană a revistei Elle.
Preparatele cele mai des servite la mesele oficiale
Preparatele principale pot include fripturi din carne de cea mai bună calitate, pește proaspăt cu legume de sezon și sosuri rafinate. Vinurile alese cu grijă, adesea din rezervele regale, completează masa. Momentul culminant al serii este „Toast-ul Regelui”, în timpul căruia monarhul închină cu oaspeții de onoare, celebrând prietenia și cooperarea dintre națiuni. Regina Elisabeta a II-a obișnuia să adauge o notă personală toast-ului său, rostindu-l uneori în limba invitatului, ca gest de respect și cordialitate.
Ce mănâncă familia regală de Crăciun?
Și sărbătorile de iarnă respectă tradițiile bine stabilite ale casei regale britanice. Prânzul de Crăciun, servit la Sandringham House în Norfolk, este un eveniment de mare importanță. Meniul tradițional include:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- Salată de homar sau creveți
- Curcan umplut cu garnituri clasice, precum morcovi, păstârnac, varză de Bruxelles
- Budincă de Crăciun/ Christmas Pudding cu unt aromatizat cu brandy
Dimineața de Crăciun începe cu micul dejun, urmat de slujba religioasă, iar la ora 15:00, după masa de prânz, familia regală urmărește discursul monarhului. Mai târziu, se servește ceaiul de după-amiază cu tort de fructe, iar ziua se încheie cu un bufet festiv care poate include până la 20 de preparate. O tradiție specială inițiată de Regina Elisabeta a II-a era ca la prânzul de Crăciun să servească personal bucătarii care îi găteau de obicei, oferindu-le un păhărel de whisky în semn de mulțumire.
Cum sunt torturile aniversare?
Sărbătorile de ziua de naștere ale membrilor familiei regale sunt ocazii speciale, marcate de torturi sofisticate. De exemplu, Regina Elisabeta a II-a era mare amatoare de ciocolată neagră și prefera torturile cu această aromă. Pe de altă parte, Regele Charles al III-lea evită ciocolata, optând pentru preparate mai ușoare și sănătoase.
Cine participă la o aniversare regală poate lua parte la cine formale cu meniuri alese și vinuri rafinate, servite în camerele luxoase ale Palatului Buckingham sau în alte reședințe regale.
Există însă și anumite alimente sunt strict interzise la mesele regale, din diferite tipuri de motive. Usturoiul, de exemplu, nu este niciodată servit în cadrul evenimentelor oficiale pentru a evita respirația neplăcută în timpul interacțiunilor diplomatice. De asemenea, fructele de mare sunt deseori evitate, pentru a preveni riscul unei intoxicații alimentare care ar putea afecta agenda oficială a membrilor familiei regale.
Ce preferă regele la mesele obișnuite de zi cu zi
Regele Charles este cunoscut pentru devotamentul său față de alimentația sănătoasă și preferința pentru fructe și legume organice. Dar acestea nu sunt singurele obiceiuri alimentare pe care Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, le respectă cu strictețe. Monarhul a urmat o dietă specifică pentru cea mai mare parte a vieții sale, scrie dailymail.co.uk.
Timp de ani de zile, el era cunoscut pentru faptul că lua un mic dejun ușor, sărea peste prânz și consuma o singură masă principală seara, considerând că masa de la mijlocul zilei este un „lux” incompatibil cu programul său încărcat.
„Regele nu mănâncă la prânz, așa că una dintre primele lecții pe care le-am învățat atunci când îl însoțeam era să iau un mic dejun copios sau să am câteva batoane energizante la mine pentru a rezista pe parcursul zilei”, a declarat la un moment dat fostul său secretar de presă, Julian Payne.
Mai nou însă, la insistențele soției sale, ale consilierilor și medicilor, a început, inițial cu reticență, să mănânce și la prânz pentru a-și menține puterile după diagnosticul de cancer, a dezvăluit în exclusivitate Mail on Sunday.
Mai nou, și micul său dejun s-a modificat, fiind alcătuit din salată de fructe de sezon și semințe, și ceai.