Ce semnificație are distincția Bib Gourmand acordată de inspectorii Michelin unor localuri fără cunoscutele stele conferite de cunoscutul ghid al restaurantelor

ce-inseamna-distinctia-bib-gourmande-acordata-de-ghidul-michelin-unor-localuri foto: michelin.com

Rămasă mult timp în umbra mult râvnitelor stele Michelin pe care le acordă anual cunoscutul ghid al restaurantelor, distincția Bib Gourmand pentru restaurante începe în ultima vreme să capete greutate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Titulatura Bib Gourmand este acordată de același ghid al restaurantelor și valorizează localurile accesibile, care propun mâncare de calitate și accesibilă. De regulă meniuri tradiționale, pentru grupuri și familii. Cum este și cel al cărui proprietar este Daniel Chereș, în Aragona, Spania. Restaurante care nu au neapărat față de masă albă și meniuri de degustare, dar oferă mâncare care satisface clienții.

Tehnic, Bib Gourmand este o denumire care face referire la Bibendum, mascota oficială Michelin, și reprezintă este o distincție acordată localurilor informale care oferă o experiență gastronomică bună, cu un meniu complet la mai puțin de 35 €. Are aproape trei decenii de istorie în spate dar i se face mai puțină publicitate, motiv pentru care este mult mai puțin cunoscut ca distincție a restaurantelor.

Bib Gourmand versus stelele Michelin

Primul ghid Michelin a apărut în 1900, ca strategie de marketing a producătorului francez de anvelope, menit să-i încurajeze pe șoferi să pornească la drum. În 1926, Michelin a introdus „stelele” pentru restaurantele de excepție. Pentru ca abia în 1997  să fie lansat simbolul modern Bib Gourmand – omulețul Michelin care își linge buzele.

„Premiul Bib Gourmand evidențiază restaurantele pe care inspectorii noștri le consideră cele mai bune raport calitate-preț,” a explicat prin e-mail șeful anonim al inspectorilor Michelin pentru America de Nord, pentru BBC. Mesele la Bib-uri includ în general două feluri și vin sau desert pentru mai puțin de 50 de dolari (37 de lire) și sunt mai relaxate decât cele cu stele. „Nu există o formulă fixă pentru un restaurant Bib,” a adăugat inspectorul. „Fiecare e unic.”

„Puțini știu ce înseamnă un Bib Gourmand… Văd ‘Michelin’ și presupun că e o stea,” a spus Aylin Okutan Kurt, coproprietară a Karaköy Lokantası, un restaurant Bib Gourmand din cartierul de pe malul Bosforului din Istanbul. Kurt trebuie adesea să explice turiștilor diferența între o stea și un Bib.

Un gust local autentic 

Pentru localnici, Karaköy Lokantası este unul dintre localurile favorite datorită reinterpretărilor pline de respect ale preparatelor tradiționale turcești – bucătăria sa scoate profunzimea aromelor din rețete familiare, reamintindu-le clienților de ce aceste feluri au devenit „clasice”. La cină, mesele sunt pline cu platouri mici care, mezes, se potrivesc perfect cu pahare generoase de rakı, băutura alcoolică parfumată cu anason. Un prieten din Istanbul a descris astfel restaurantul: „genul de loc în care mergi dacă trăiești în Istanbul și chiar iubești să trăiești în Istanbul”, notează sursa citată.

Într-o vizită de primăvară, autoarea s-a alăturat mulțimii de la prânz pentru o porție de hünkar beğendi, vinete afumate cu carne – un adevărat comfort food turcesc. La masa alăturată, trei femei împărțeau mantı prăjite (colțunași umpluți cu carne) stropiți cu iaurt catifelat.

Cu pereți acoperiți cu faianță albastră și o clientelă elegantă, Karaköy Lokantası este fără îndoială rafinat, dar Kurt insistă că nu este genul de restaurant de stea Michelin. Bucătăria e mai „casnic” decât ceea ce ea numește „mâncare de chef” din restaurantele stelate, care oferă versiuni reinterpretate, nu clasice, ale rețetelor tradiționale.

Alte exemple de restaurante Bib Gourmand

Alte câteva restaurante cu această distincție pe care le dă exemplu situl oficial Micheli: La Hunan Bistro din New York, de exemplu, se servesc porții generoase și aburinde de specialități din Hunan, China, precum păstăi de fasole verde sotate cu carne de porc, ardei iuți și gustoșii tăiței konjac.

La Restaurant ñ, în Haga, opțiunile delicioase din meniu includ pește proaspăt, ardei iuți picanți și rețete servite cu sosuri proaspete și rafinate, alături de o excelentă selecție de brânzeturi și mezeluri.

Sau, la Edosoba Hosokawa, în Tokyo, pastele soba (preparat din hrișcă, similar cu tăițeii sau spaghetele), gătită strict al dente, se savurează cu plăcere. Iar Trippa (burtă de vită, în traducere) nu este doar numele unui restaurant Bib Gourmand din Milano, ci și una dintre propunerile de preparate din organe pe care le veți găsi adesea în meniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *