Când vine vorba de grătar, întrebarea esențială nu este doar „cu ce condimentăm carnea?”, ci și „ce vin deschidem?”. În cel mai recent material video marca G4Food, Cezar Ioan, wine expert și gazda podcastului „Connaisseur fără ifose”, oferă recomandări surprinzătoare și accesibile pentru pasionații de grătare și vinuri de vară.
Cezar Ioan a explorat selecția impresionantă de vinuri disponibile pe rafturile unui magazin Kaufland din București. „Am descoperit și vreau să împărtășesc cu voi o veritabilă comoară: 72 de metri liniari de rafturi cu vinuri pe cinci nivele”, spune el.
Expertul demontează un mit vechi din lumea vinului: că marile magazine nu sunt surse bune pentru vinuri de calitate. „Odată cu pandemia, lucrul ăsta s-a schimbat. Aproape toți producătorii și importatorii au înțeles că acesta este un canal foarte accesat de consumatori”, explică Cezar Ioan.
Pe lângă diversitatea geografică – vinuri din România, Republica Moldova, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Italia sau SUA – remarcabilă este și varietatea tipologică și de ambalaj. De la sticle elegante cu dop de sticlă, la variante ușor de transportat în bag-in-box sau mini sticle perfecte pentru picnic, vinurile propuse sunt gândite pentru toate tipurile de ocazii – inclusiv pentru o masă cu mici și cârnați pe marginea piscinei.
Printre preferințele personale pentru sezonul cald, Cezar punctează: spumantele – „de la mai dulci până la foarte seci” –, rozé-urile și vinurile albe bine răcite. „Spumantul se asociază foarte bine cu grătarele, inclusiv cu micii și cârnații. Există opțiuni foarte bune, în toate formatele”, adaugă el.
Concluzia? Vara asta, grătarul merită mai mult decât o bere rece. Cu puțină curiozitate și o vizită bine planificată, poți descoperi vinuri „absolut monumentale, la prețuri la care nu m-aș fi așteptat”, spune Cezar Ioan. Iar sfatul său pentru consumatori este simplu: „Căutați. Explorați. Veți găsi vinuri pe gustul și buzunarul vostru”.