Un kibuț (gospodărie colectivă agrară în Israel) din munții din nordul Israelului pare că nu ar putea furniza unul dintre cele mai scumpe alimente gourmet din lume. Și totuși, un mic colectiv de fermieri a construit o afacere profitabilă. Acum furnizează unora dintre cei mai buni bucătari americani caviar pentru care clienții plătesc sume exorbitante.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Drumul de la legume la sturioni și caviar
Kibuțul Dan a fost fondat în 1939 de fermieri evrei din Transilvania. A suferit pierderi importante în timpul războiului arabo-israelian din 1948, ducând greul invaziei siriene. Este situat în partea de nord a Văii Hula, la poalele muntelui Hermon din Galileea Superioară. Inițial, vreme de mai multe decenii, membrii asociației s-au ocupat de creșterea viței de vie și a legumelor. Acum, însă, se mândresc cu un lucru care ar putea părea incredibil: producția de caviar.
Povestea poate părea destul de simplă, la prima vedere. În rezervoarele în care captau apa venită din munte pentru irigații, membrii kibuțului Dan s-au gândit să crească și păstrăvi. Întâi pentru consumul propriu, apoi, pe măsură ce activitatea a luat amploare, și pentru comercializare. Și a venit momentul în care s-a impus moratoriul comercial asupra Iranului. Atunci a fost momentul de cotitură: cei care cârmuiau destinele colectivului s-au gândit să înlocuiască păstrăvii cu moruni, producătorii renumitului caviar Beluga. Au procurat icre fecundate din Marea Caspică și au trecut la treabă.
Un drum adaptat la cererile pieței
Yigal Ben Tzvi, inițiatorul afacerii, spune că nu și-a propus niciodată să devină furnizor de caviar. Kibuțul Dan a fost în fruntea pisciculturii la începutul anilor 1980 și 1990. Afacerea cu caviar este o filială a Dan Fish Farms. Dar, pe măsură ce kibuțul a trecut de la structura sa socialistă la un model privatizat, Ben Tzvi și alții au explorat noi oportunități de afaceri.
La început, au încercat o jumătate de duzină de pești înainte de a se decide asupra nisetrului, importat din Rusia sub formă de ouă fertilizate. „În primii 10 ani i-am crescut pentru carne, pentru că nimeni nu se gândea la caviar la acea vreme”, spune Ben Tzvi.
Din punct de vedere istoric, cel mai bun caviar din lume provenea din Rusia și Iran. Însă pescuitul excesiv de sturioni în Marea Caspică și Marea Neagră a adus peștele în pragul dispariției, iar cotele severe limitează în prezent vânzarea legală de caviar din aceste țări.
La începutul anilor 2000, prețurile mondiale ale caviarului creșteau brusc, iar autoritățile internaționale au încercat să combată frauda prin implementarea unui sistem de etichetare.
Caviar de 9.400 USD/kg
Ben Tzvi a decis să încerce caviarul de crescătorie. Câțiva ani mai târziu, când a început să-și vândă produsul, prețul s-a dublat. Apoi s-a triplat. Acum, 99% din caviarul mondial provine din ferme piscicole precum cea a lui Ben Tzvi.
„Dar, chiar dacă este o specialitate scumpă, caviarul este un gust dobândit. Este sărat, cu gust de pește și puțin moale în gură – și asta descrie tipurile bune”, spune directorul de marketing al Galilee Caviar, Smadar Ashkenazi. Ea recunoaște că o mare parte din piața caviarului se bazează pe branding și percepție.
„În general, cred că caviarul are mai mult legătură cu experiența de a mânca caviar, deci este vorba despre ceea ce te face să simți. Din păcate, mulți oameni se tem cumva de cum va fi”, spune ea.
„Prețul în New York, a calculat cineva, este de 9.400 de dolari pe kilogram”, spune Ben Tzvi. „Magazinul gourmet Dean & DeLuca vinde online 250 ml din acest produs pentru puțin sub 1.000 de dolari”, a mai adăugat el.

Caviar „Made in Israel”





