Alimentele congelate urcă an de an în preferințele consumatorilor, dar odată cu această tendință devine tot mai frecventă și întrebarea cât de sănătoase sunt ele. În linii mari da, însă există unele nuanțe, explică nutriționista italiană Evelina Flachi, pentru ziarul Corriere della Sera. „Sunt practice pentru că ne permit să avem mereu la dispoziție, chiar și în afara sezonului, anumite ingrediente. De la pește la legume, aceste alimente sunt gata de a fi folosite direct, ceea ce le face comode mai ales când nu avem timp să le cumpărăm proaspete și să le curățăm”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Totuși, adaugă ea, „persistă o formă de «analfabetism» în privința alimentelor congelate, care împiedică valorificarea completă a potențialului lor pentru menținerea unei diete sănătoase și echilibrate, în stil mediteranean, având mereu la dispoziție o mare varietate de ingrediente, fără a fi constrânși de sezonalitate”. Motiv pentru devine cu atât mai necesară demontarea falselor mituri și convingerilor greșite care afectează utilizarea corectă a acestor alimente pe tot parcursul anului.
Alimentele din comerț sunt congelate foarte rapid la -18°C
În primul rând, trebuie amintită că există o mare diferență între congelarea în congelatorul domestic și procesul care se realizează în cele industriale. „Alimentele congelate acasă sunt rezultatul unei răciri lente, până la temperaturi între -7°C și -12/-18°C. Acest proces transformă apa din interiorul lor în cristale mari de gheață care le alterează structura celulară și, după decongelare, duc la pierderea caracteristicilor nutritive și organoleptice. În schimb, alimentele aduse la -18°C printr-un proces ultrarapid blochează sau încetinește toate activitățile enzimatice, chimice și microbiene ce ar duce la degradarea materiei organice, garantând menținerea nutrienților.
În plus, acest proces face ca gheața să se formeze sub formă de microcristale care nu deteriorează structura biologică a alimentului, păstrând aproape intacte proprietățile nutriționale și consistența chiar și după revenirea la temperatura camerei”, explică specialista. Așadar, congelarea industrială necesită echipamente adecvate, așa numitele blast chiller, care nu au nicio legătură cu congelatorul domestic.
Prin congelarea rapidă se păstrează cea mai mare parte a mineralelor, fibrelor și antioxidanților
„Alimentele congelate industrial provin din produse proaspete și de sezon, recoltate în momentul optim al maturării, când sunt cele mai bogate din punct de vedere nutrițional. Acestea sunt procesate cât mai puțin posibil. De exemplu, adesea sunt supuse unui tratament termic numit blanșare: sunt trecute prin apă clocotită pentru câteva secunde, apoi transferate în apă cu gheață pentru a dezactiva enzimele care ar putea cauza alterarea și pentru a menține culoarea vie. În final, sunt congelate în câteva ore, astfel încât principalele valori nutriționale rămân intacte: se pierd vitaminele sensibile la căldură, precum vitamina C, dar se păstrează mineralele, fibrele și antioxidanții benefici pentru organism”, spune specialista.
Sunt sigure pentru consum?
„Siguranța alimentelor congelate este garantată atât de reglementările europene privind controlul calității și igienei materiilor prime, cât și de supravegherea autorităților sanitare asupra stării de conservare a produselor. Totul începe de la ambalare, care trebuie realizată cu materiale adecvate pentru a proteja produsul de contaminări și pentru a include pe etichetă toate informațiile: ingrediente, alergeni, origine, datele producătorului, lotul de recoltare, instrucțiuni de păstrare, termenul minim de consum și modul de preparare”, detaliază nutriționista italiană procesul de congelare industrială destinat comerțului.
„În plus, în cazul peștelui, faptul că este pescuit, curățat, spălat și congelat direct la bordul vaselor de pescuit permite comercializarea unui produs gata de consum care păstrează proteinele de calitate, acizii grași omega-3, vitaminele A și D, și mineralele (în special iod și seleniu) exact ca în peștele proaspăt dar și «deparazitat» de eventualii paraziți (precum Anisakis) care ar putea fi prezenți în peștele crud. Aceștia sunt inactivați prin temperaturile joase”, mai clarifică nutriționista. De asemenea, legea interzice folosirea oricărui tip de aditiv sau conservant în produsele proaspete congelate, esențial în contextul conceptului de dietă sănătoasă.
Sunt mai scumpe produsele congelate decât cele proaspete?
Depinde ce anume cumpărăm, detaliază nutriționista. Preparatele gata de consum, deja gătite, pot fi mai scumpe decât echivalentele lor făcute în casă, dar în cazul materiilor prime, alegerea versiunii congelate poate fi mai avantajoasă, întrucât acestea sunt comercializate fără a fi influențate de creșterile sezoniere ale prețurilor produselor proaspete.
În plus, trebuie luate în calcul două aspecte legate de reducerea risipei atunci când folosim materii prime congelate. Sunt deja spălate, curățate și fără deșeuri, permițând consumul a 100% din ceea ce se cumpără, economisind în același timp apă și energie electrică. În plus, pot fi păstrate mult timp și utilizate doar în cantitatea necesară. Tocmai de aceea aceste produse reprezintă în general cea mai mică parte din risipa alimentară la nivel casnic. Mult mai puțin decât produsele proaspete sau cu termen de valabilitate scurt.
Cum se păstrează corect alimentele surgelate?
Pentru păstrarea valorii nutriționale și a siguranței alimentare, spune specialista, este important să menținem congelatorul la -18°C, să păstrăm alimentele în ambalaje intacte și, odată deschise, să le transferăm în recipiente etanșe sau pungi alimentare potrivite, pentru a evita contactul cu aerul. De asemenea, este recomandabil să organizăm congelatorul astfel încât să avem ușor acces la alimentele frecvent utilizate și să evităm deschiderea prelungită a ușii.
Cum decongăm corect produsele congelate?
Cea mai bună metodă, dacă nu se poate trece direct la gătirea în tigaie sau oală, este decongelarea lentă în frigider timp de câteva ore sau, iar dacă ne grăbim, sub apă rece, cu ambalajul încă intact, sau la cuptorul cu microunde, folosind funcția de decongelare. Nu se recomandă decongelarea la temperatura camerei, deoarece pot apărea procese nedorite de proliferare bacteriană, recomandă specilista.
Ea mai amintește faptul că, odată decongelat, un produs nu mai poate fi recongelat. Motiv pentru care, mai ales vara, alimente congelate cumpărate trebuie să nu petreacă mult timp în coșul de cumpărături sau în mașină. Metoda cea mai sigură la cumpărături este aceea de a folosi sacose termoizolante eficiente, tranferându-le apoi cât mai repede în congelatorul domestic.