Orice tip de pește care ajunge în frigiderul tău are un timp limitat în care poate sta acolo înainte de a fi gătit. Specialiștii spun că peștele în frigider poate sta între 1 și 2 zile, dacă e proaspăt. Dar contează mărimea peștelui sau a bucăților tăiate și dacă peștele este slab sau gras. Bucățile mai mari și cele mai slabe vor tinde să reziste mai mult, notează eatingwell.
Indiferent dacă provine de la pescăria locală sau de la magazinul de alimente, asigură-te că îl pui la frigider cât mai repede după cumpărare. Peștele proaspăt trebuie să aibă miros de proaspăt sau să aibă mirosul corpului de apă din care provine. Dacă fileul sau peștele întreg are un miros înțepător de pește, acru sau asemănător cu amoniacul, acesta este un semn că trebuie aruncat. Un alt semn că peștele trebuie aruncat este dacă există decolorare, întunecare sau uscarea marginilor fileului. Dacă ai cumpărat pește întreg, ochii ar trebui să fie clari și nu să fie tulburi.
Când depozitezi pește crud, pune-l pe o farfurie și așază-l pe raftul de jos pentru a minimiza riscul de contaminare încrucișată. De asemenea, asigură-te că frigiderul tău este reglat la o temperatură sigură, de 4°C sau mai puțin, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Bacteriile cresc rapid între 4°C și 60°C, cunoscută și sub denumirea de „Zona Periculoasă”. Dacă deschizi frigiderul frecvent, poți stoca peștele cu gheață sau pachete de gheață. Dacă depozitezi pește tăiat sau fileuri, învelește-le în folie de plastic înainte de a le pune la gheață. Peștele întreg nu trebuie învelit înainte de a fi depozitat.
Cât timp rezistă peștele gătit în frigider
Peștele gătit poate rezista în frigider între 3 și 4 zile. Pune peștele gătit într-un recipient ermetic pentru a-l proteja de orice mirosuri din frigider. Spre deosebire de peștele crud, peștele gătit poate fi depozitat pe orice raft, cu excepția raftului de jos, unde se depozitează carnea crudă, peștele sau carnea de pasăre.
Cum să îngheți peștele
Deși peștele proaspăt și gătit poate rezista doar câteva zile în frigider, utilizabilitatea acestuia poate fi extinsă atunci când este congelat. Pentru a congela pește crud sau gătit, pune-l într-un recipient ermetic sau într-o pungă rezistentă la congelator. Asigură-te că etichetezi și datezi recipientul sau punga pentru a ști când a fost congelat inițial.
USDA sugerează că peștele și fructele de mare congelate vor fi sigure în congelator pe termen nelimitat. Totuși, pentru cea mai bună textură și gust, este recomandat să folosești peștele crud în termen de 8 luni. Peștele gătit poate fi consumat în termen de 3 luni.