Câștigătorii concursurilor „Treasures of the East” 2025/ Cele mai bune vinuri, beri și brânzeturi din Estul Europei

Treasures of the East Foto: Treasures of the East

Între 24 și 26 octombrie 2025, Ramada Plaza Craiova a găzduit cea mai recentă ediție a evenimentului „Treasures of the East”, un festival care a reunit excelența gastronomică din întregul est european. Pentru vizitatori, evenimentul a fost un spectacol al simțurilor, plin de gusturi autentice, arome rafinate și texturi neașteptate. Pentru profesioniștii din industrie, a reprezentat o platformă de networking și colaborare internațională de neprețuit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cu sprijinul Corteva Agriscience și al partenerilor evenimentului, festivalul a demonstrat că „aici, la Porțile Orientului”, se poate construi o adevărată vitrină pentru producătorii excepționali din regiunea est-europeană. Standul colectiv al platformei Economie Rurală, dedicat micilor producători, a fost cel mai vizitat, confirmând interesul crescut pentru produsele artizanale de calitate.

Educație, degustare și competiție, reunite sub egida acestui eveniment

Evenimentul „Treasures of the East” s-a derulat sub umbrela proiectului „Craiova, capitală gastronomică est-europeană” și a adus împreună nu doar produse excepționale, ci și profesioniști dispuși să educe publicul. Specialiști din România, Bulgaria și Republica Moldova, printre care Aneliya Hristova de la Wine Tour North-East Bulgaria, Ivaylo Katerski de la Asociația Bulgară a Profesioniștilor în Vin, Marian Timofti de la Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România și Cătălin Adam, fondatorul brandului Eliada, au susținut cursuri și prezentări cu scop educativ.

În premieră, evenimentul a inclus cursuri rapide de inițiere în tainele berii și brânzeturilor artizanale, urmate de votul publicului pentru produsele favorite.

Pentru specialiștii din HoReCa, festivalul a oferit soluții concrete prin intermediul platformei ialoc.ro, prezentând moduri inovatoare de colaborare între restaurante, producători și consumatori finali. Discuțiile despre beneficiile utilizării produselor artizanale în meniuri și despre importanța apropierii HoReCa de comunitățile locale au fost extrem de apreciate.

Un moment special al festivalului a fost cina informală de la restaurantul Enoteca Social din Craiova, unde participanții au sărbătorit Ziua internațională a soiului de struguri Mavrud alături de partenerii bulgari, descoperind în același timp și alte produse remarcabile.

Distincția „Treasures of the East”

Pe parcursul festivalului “Treasures of the East” au avut loc 3 concursuri. Concursul de vinuri a avut loc cu Juriu specializat format din profesioniști din lumea vinului, iar concursurile de Bere și de Brânzeturi au fost dedicate publicului. Concursurile de bere și de brânzeturi au fost organizate după ce publicul a fost familiarizat cu câteva cunoștințe de bază despre aceste produse.

Iată care sunt vinurile, berile și brânzeturile ce poartă distincția “Treasures of the East” 2025:

Concursul de Vin „Treasures of the East” 2025

Vinuri rosii:

  • Vinaltus – Picote (Merlot, Feteasca Neagra) 2021
  • Domeniile Vînju Mare – EMISSARIUS (Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon) 2022
  • Crama Olterra – Scoarțe Negru de Drăgășani 2022
  • Davino – Domaine Ceptura Rouge 2020
  • Davino – Purpura Valahica 2021
  • Domeniul Drăgași – Arhon Cabernet Franc 2017
  • Crama de Piatră – Aldavin Cabernet Sauvignon 2020
  • Crama Oprișor – Stil Cabernet Sauvignon 2019
  • Budureasca – The Sign Shiraz 2023
  • Domeniile Vînju Mare – PRINCE VLAD Merlot 2020
  • Banul Craiovei – Frații Buzesti (Fetească Neagră, Merlot, Syrah) 2020
  • Banu Mărăcine – Laudatio Fetească Neagră 2021
  • Domeniul Bogdan – Primordial Fetească Neagră 2022
  • Cramele Recaș – Selene Cabernet Sauvignon 2023
  • Domeniul Bogdan – Cabernet Sauvignon (ecologic) 2020
  • Crama 3 Conace – SAPERE AUDE Shiraz 2022

Vinuri albe:

  • Vinaltus – Demeter Sauvignon Blanc 2024
  • Vinaltus – Picote (Fetească Regală & Tamâioasa Românească) 2024
  • Banu Mărăcine – Tămâioasă românească (demidulce) 2023
  • Crama Oprișor – Stil Chardonnay 2024
  • Domeniile Sâmburești – Chateau Valvis Chardonnay 2024
  • Cramele Recaș – Implicit Aligote 2024
  • Cramele Recaș – Sole Feteasca Regala 2024
  • Vinarte – Avenue Alb de Sâmburești Fetească Regală 2024
  • Crama de Piatră – Boian Premium Fetească Albă & Fetească Regală 2024

Concursul de bere „Treasures of the East” 2025

  • One Beer Later – Imperial Stout (barrel)
  • Zăganu – New England IPA
  • Pardon Brewery – Bere AIPA
  • Zăganu – 500 Imperial IPA
  • Turnul Berarilor – Bere Zimca Pils
  • Olovina – Pale Ale
  • Curentu – USB Amper Ale
  • Turnul Berarilor – Bruna
  • Curentu – Adaptor la situatie
  • Turnul Berarilor – Turnul Berarilor Lager
  • Bere Antica – Antica Pale Ale
  • AltGust – Acolo (APA)
  • One Beer Later – New England IPA
  • Scorillo – Aramie Amber Ale
  • Pardon Brewery – Bere Pils
  • Olovina – Olovina Pils
  • Curentu– Intrerupator de munca Trippel

Concursul de Brânzeturi „Treasures of the East” 2025

  • Brânză de Horezu, lapte de oaie; maturată 45 de zile – producător Five Continent
  • Capriciu – lapte de capră; brânză cu crustă înflorită (maturată cu ajutorul mucegaiului alb), textură moale – producător Ferma Hărman
  • River Blue – lapte de vacă; perioada de maturare: 3 luni; maturată cu mucegaiuri albastre – producător Ferma Dacilor
  • Puturoasă de Trascău, lapte de vacă; perioada de maturare: 2 ani; brânză cu crustă spălată, pastă moale – producător De Colțești
  • Telemea Țarina – lapte de oaie; perioada de maturare: 120 de zile; textură moale – producător Lactate Someșene
  • Brânză de Teaca – lapte de vacă; brânză frământată – producător Lacto Sinelli
  • Șvaițer – lapte de vacă; perioada de maturare: 3 luni; brânză tare, tip Emmental – producător Ținutul Călimanilor
  • Tondello cu șofran – brânză din lapte de vacă, cu ingrediente; maturată 6 luni; textură semi-tare – producător Curtea Culorilor
  • Brânză de burduf Stâna de Vaideeni – lapte de oaie; frământată – producător Stâna de Vaideeni
  • Floare de Colț – vacă – maturată; brânză cu crustă înflorită (maturată cu mucegai alb) – producător De Colțești
  • Brânza de Țaga – bivoliță – maturată în Grota de la Țaga; perioada de maturare: 28 de zile – producător Lactate Someșene
  • Dida – lapte de oaie; perioada de maturare: 12 luni; pastă tare – producător Ferma Dacilor
  • Natur – lapte de vacă; perioada de maturare: 6 luni; brânză tare, tip alpin – producător Manufactura de Brânză

Organizatorii „Treasures of the East”

Festivalul “Treasures of the East” este organizat de platforma We are România. You are Welcome, alături de Craiova, capitală Gastronomică Est-Europeană și Ramada Plaza Craiova, în parteneriat cu Corteva Agriscience și cu sprijinul ialoc, FNDA și Stația Rombeer.

Platforma “WeAreRomania / YOU ARE WELCOME” a fost fondată în 2024 cu scopul de a cataliza dezvoltarea imaginii și ofertei turistice a României, pornind de la specificul culinar influențat istoric de intersecția a trei mari imperii și a numeroase grupuri etnice și culturale.

Evenimentul a demonstrat că Estul Europei are comori gastronomice autentice care merită descoperite și celebrate. De la vinuri complexe și rafinate la beri artizanale creative și brânzeturi tradiționale maturizate cu răbdare, regiunea noastră oferă o paletă bogată de gusturi care pot concura cu orice producție din lume.

Câștigătorii distincției „Treasures of the East” 2025 sunt acum ambasadorii excelenței gastronomice est-europene, iar produsele lor merită un loc pe mesele celor care apreciază calitatea, autenticitatea și pasiunea cu care sunt create.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *