Carnea roșie, într-o dietă sănătoasă, este bună pentru creier și sănătatea intestinală, potrivit unui studiu recent / Cercetătorii spun că deși carnea roșie a fost criticată și asociată cu bolile cardiovasculare și cancerul, consumată în cantități limitate poate aduce mari beneficii organismului

Carnea rosie consumata cu moderatie hraneste creierul

Cercetătorii au derulat un studiu observațional la scară largă, care a implicat peste 3.600 de persoane. Concluzia a fost că, atunci când este consumată ca parte a unei diete echilibrate, carnea roșie poate îmbunătăți nutrienții esențiali pentru sănătatea creierului, cum ar fi vitamina B12 și zincul, fără a afecta microbii intestinali sau a crește riscurile de sănătate mintală, potrivit news-medical.net.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

 Carnea roșie, rol în menținerea sănătății creierului

Studiul a fost Publicat recent în Scientific Reports și a investigat dacă aportul de carne roșie, în contextul dietelor cu un indice de alimentație sănătoasă (HEI) scăzut sau ridicat, este asociat cu adecvarea nutrițională critică pentru sănătatea creierului și compoziția diversității microbiene fecale.

Dieta are un rol crucial, dar adesea subestimat, în sănătatea mintală. O alimentație echilibrată, bogată în micronutrienți esențiali precum zinc, fier, folat și vitaminele B12 și D, este constant asociată cu un risc mai mic de anxietate, declin cognitiv și depresie. Deficiențele în acești micronutrienți afectează neurogeneza și căile metabolice care reglează starea de spirit și cogniția. Carnea roșie este o sursă importantă de astfel de micronutrienți.

Deși carnea roșie a fost criticată pentru posibile legături cu bolile cardiovasculare și cancerul, multe studii nu au luat în calcul calitatea generală a dietei sau nu au făcut distincția între carne procesată și neprocesată. Dietele cu un HEI ridicat sunt asociate cu un risc mai mic de tulburări mintale, însă nu era clar dacă, în cadrul acestor diete, carnea roșie îmbunătățește aportul de micronutrienți sau sprijină diversitatea microbiană intestinală.

Pe durata  studiului, cercetătorii au observat că persoanele care consumau carne roșie aveau un consum mai scăzut de carbohidrați și un aport de proteine mai ridicat. De asemenea, oamenii de știință au constatat că, indiferent de scorul HEI, consumatorii de carne roșie aveau un aport mai mare de nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului, precum: Vitamina B12, zinc, seleniu, calciu, vitamina D, colină și fier.

Consumul de carne roșie nu a dus la depășirea nivelurilor maxime tolerate pentru niciun nutrient.

Scorurile HEI mai mari au fost asociate cu o prevalență mai scăzută a tulburărilor de sănătate mintală, precum depresie, tulburare bipolară, migrene, ADHD și autism.

Consumul echilibrat de carne roșie hrănește creierul

Consumul de carne roșie în cadrul unei diete sănătoase (HEI ridicat) a fost asociat cu un IMC (indice de masa corporală) ușor mai mare (dar sănătos), fără efecte negative asupra microbiotei intestinale. Dimpotrivă, a fost legat de o adecvare nutrițională mai bună, în special în ceea ce privește nutrienții critici pentru creier.

Totodată, cercetătorii au observat că persoanele care au adoptat o dietă cu un indice HEI mai mare (indice de alimentație sănătoasă) au avut o prevalență mai mică a tulburărilor neuropsihice, indiferent de consumul de carne.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *