Carnea de urs brun sacrificat legal a primit acceptul de a fi servită în restaurantele din Slovacia

slovacia-da-unda-verde-folosirii-carnii-urs-in-restaurante foto: unsplash.com

Guvernul slovac a anunţat că va pune la dispoziţia restaurantelor carnea urşilor ucişi în mod legal, după ce a aprobat sacrificarea a 350 de urşi întrucât aceştia reprezintă un pericol pentru populaţie, relatează miercuri agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„De acum înainte, dacă sunt eliminate exemplarele problematice, şi dacă pot fi folosite pentru consum, acestea vor fi oferite unităţilor de alimentaţie publică”, a scris pe Facebook secretarul de stat slovac pentru Mediu, Filip Kuffa. „Vom oferi fiecare exemplar capturat care îndeplineşte condiţiile pentru consum. De ce? Întrucât carnea de urs este comestibilă”, a explicat acelaşi oficial.

Este nevoie de certificat CITES pentru comercializare

Totuşi, pentru comercializarea cărnii de urs brun, animal protejat în Europa pentru că este considerat specie ameninţată, va fi necesară obţinerea unui certificat de excepţie.

„Oricine doreşte să vândă (carne de urs brun) sau să ofere preparate din aceasta trebuie să obţină certificatul denumit CITES”, certificat ce va garanta că produsul provine de la animale vânate legal şi că este lipsit de boli precum trichineloza, a explicat secretarul de stat.

De la un urs de 160 de kilograme pot fi obţinute aproximativ 80 de kilograme de carne, iar grăsimea de urs poate fi de asemenea folosită la gătit sau în unguente medicinale.

Măsura anunţată de guvernul slovac survine după ce a fost descoperit un restaurant în munţii Tatra care servea ilegal preparate din carne de urs. Această unitate şi administratorul parcului natural unde erau vânaţi urşii au primit amenzi.

Ursii coboară în zonele rezidențiale și în Slovacia

Guvernul slovac a autorizat în aprilie anul trecut uciderea a 350 de urşi bruni, după ce a declarat stare de urgenţă în toată ţara în urma unui atac soldat cu decesul unui bărbat în vârstă de 59 de ani, ultimul dintr-o serie de atacuri ale urşilor, unele fatale.

Populaţia de urşi în Slovacia este estimată la aproximativ 1.200 de exemplare. Scăparea de sub control a creşterii numărului urşilor concomitent cu degradarea habitatelor naturale sunt principalele cauze ale apariţiilor tot mai frecvent ale urşilor în zonele urbane, unde vin în căutarea hranei.

ONG-ul Greenpeace Slovacia şi alte organizaţii de mediu au criticat dur decizia guvernului de la Bratislava de a sacrifica urşi bruni, susţinând că această decizie nu ţine cont de dovezile ştiinţifice şi pune în pericol conservarea biodiversităţii. Aceleaşi ONG-uri mai susţin că apariţia acestor animale în zonele locuite survine adesea din cauza gestionării necorespunzătoare a deşeurilor şi a alimentelor şi că ar exista metode neletale şi eficiente pentru a preveni incidentele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *