Potrivit ziarului Corriere della Sera, a încercat să răspundă la această necunoscută o cercetare a USDA (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite) și Universitatea de Stat din Carolina de Nord. În esență, concluziile ei indică faptul că spălarea cărnii contaminate sub jetul de apă ar putea face ca bacteriile să se răspândească în mediul înconjurător. Dacă germenii ar fi vizibili cu ochiul liber, spălarea puiului ar face posibil să vizionăm o adevărată „invazie” de bacterii pe prosoape, chiuvetă și orice obiect din jur, spun autorii studiului. Ba chiar, am putea să-i vedem și pe persoana care manipulează carnea, fapt care crește riscul ca ele să fie apoi transmise altor alimente, pe care le pot contamina.
Metoda de cercetare
În cadrul studiului, 300 de persoane au fost recrutate pentru a pregăti o masă pe bază de pui și salată. Acestea au fost împărțite în două grupuri:
-primul grup a primit instrucțiuni despre cum să gătească puiul în siguranță, inclusiv recomandarea de a nu-l spăla
-al doilea grup nu a primit nicio indicație
La final, 93% dintre cei care au primit instrucțiuni nu au spălat carnea, care fusese tratată cu o formă inofensivă de Escherichia coli, în timp ce 61% dintre ceilalți au făcut-o. În 26% din cazurile din al doilea grup, bacteria a fost găsită nu doar în chiuvetă și pe ustensilele de bucătărie, ci și în salată. „Chiar și atunci când consumatorii credeau că au curățat eficient după ce au spălat puiul, studiul a arătat că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a comentat Mindy Brashears, unul dintre autorii studiului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum putem preveni contaminarea când folosim carnea de pui
Raportul a identificat patru reguli esențiale pentru a evita contaminarea în timpul preparării cărnii de pui:
-Nu o spălăm
-Manipulăm carnea de pui abia la final, după ce am pregătit legumele și fructele, salata, garniturile etc
-Folosim întotdeauna un tocător separat pentru carne și nu folosim cuțitul cu care am tăiat carnea fără să îl spălăm și dezinfectăm – este ceea ce se numește risc de contaminare încrucișată
-Ne spălăm pe mâini cel puțin timp de 20 de secunde după ce am atins carnea