Comisia Europeană a prezentat astăzi propunerea sa pentru politica agricolă comună post-2027. Reacționând la propunerea făcută de Comisia Europeană privind politica agricolă comună (PAC) pentru perioada 2028-2034, raportorul Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (PE), Carmen Crespo Díaz (PPE, Spania), a lansat un avertisment ferm. Ea a evidențiat riscurile slăbirii uneia dintre cele mai emblematice și strategice politici ale UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Demontarea celui de-al doilea pilon înseamnă demontarea PAC. Fără reînnoire generațională, fără dezvoltare rurală, fără modernizare, nu există viitor pentru agricultura europeană”, a declarat raportorul Comisiei AGRI.
Ea a cerut o PAC puternică, cu un buget propriu și o identitate distinctă, pentru a proteja sectorul primar și a garanta securitatea alimentară a cetățenilor europeni. „Fără fermieri, nu există suveranitate alimentară, echilibru teritorial, coeziune socială.”
Doamna Crespo Díaz a criticat dur, de asemenea, planul Comisiei de „diluare și desființare a PAC, în special prin propunerea unei abordări degresive a plăților care penalizează fermele mai mari și exclude culturi cheie, cum ar fi cerealele și plantațiile de măslini, care sunt esențiale pentru dietele europene, economiile rurale și autonomia strategică”.
„Fermierii europeni au îndurat deja ani de presiuni – de la extreme climatice la creșterea costurilor și concurența globală neloială. Acum este momentul să consolidăm, nu să slăbim, PAC. Această propunere riscă să facă exact opusul”, a concluzionat Carmen Crespo Díaz.