Se vând adesea la pachet, în trei culori. Dar care sunt diferențele dintre ardeiul verde, galben și roșu? Cum e mai bine să-l gătim pe fiecare?

cum se folosesc ardeii in functie de culoare foto: unsplash.com

Verzi, galbeni sau roșii, ardeii nu sunt toți la fel. Nu doar că ardeii verzi au un alt gust față de cei galbeni sau roșii, dar și caracteristicile lor nutritive sunt diferite, potrivit sitului cookist.it. De ce diferă culoarea și ce presupune asta din punct de vedere nutrițional și al gustului?

Ardeiul verde

Cu un gust intens și ușor înțepător, având o pulpă cărnoasă și fermă, ardeii verzi sunt, așa cum sugerează culoarea, fructe recoltate mai devreme, deci nu complet coapte (dar perfect comestibile). La fel ca în cazul altor produse ale pământului, culoarea verde indică o coacere incompletă, motiv pentru care ardeii verzi sunt de obicei mai ieftini pe piață. Bogati în vitamina C, ardeii verzi sunt în mod tradițional sotați  sau folosiți în garnituri la tigaie, fiind ideali alături de carne de vită, într-un fel principal aromat și cu gust echilibrat. Merge foarte bine și în sosuri reci de tip guacamole sau guacachile sau salate mixte.

Ardeiul galben

Ardeii galbeni, sau varianta lor uneori portocalie, nu sunt o variantă „intermediară” între verzi și roșii. Ci sunt rezultatul selecției operate de om, care a izolat în timp anumite caracteristici specifice, printre care și culoarea.

Deosebit de bogați în carotenoizi, antioxidanți și beta-caroten, precursor al vitaminei A – care le dau culoarea, ardeii galbeni sunt mai fragezi și mai suculenți decât cei verzi și au un gust mult mai dulce. În bucătărie, sunt un adevărat as în mânecă: într-un sos dulce-acrișor cu sau fără ceapă, cu paste (chiar împreună cu cei roșii), cu sau fără carne, cu carne de pui.

Ardeiul roșu

Cel mai copt, cel mai dulce și probabil cel mai iubit dintre toți ardeii în bucătărie: ardeiul roșu este un campion absolut în materie de vitamine, în special vitamina C, fiind de facto cel mai bogat în ea.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Are un efect puternic de sațietate și o pulpă croccantă și parfumată. Este o sursă excelentă de antioxidanți și are un gust intens și plin, ceea ce îl plasează pe un loc de cinste în topul alimentelor estivale versatile.

În afară de clasica peperonata italiană, un fel unic, se folosește ca o garnitură care mulțumește pe toată lumea și care merge la orice: gratinat în cuptor sau sotat în tigaie, eventual în combinație cu cartofi; dacă vrei un fel principal original, poți pregăti jumătățile de ardei ca pe șnițele, rapide și ideal pentru o cină de de vară, în aer liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *