Există o serie de alimente considerate de cercetători ca fiind echivalente unor medicamente pentru longevitate. Printre ele se numără ceaiul verde, broccoli, turmericul (curcuma), soia și vinul roșu: ele conțin, de fapt, substanțe cheie care sunt capabile să regleze expresia genelor, influențând astfel procesele de îmbătrânire și dezvoltarea, sau nu, a bolilor cronice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Concluzia reiese dintr-un studiu italian al Universității din Padova, publicat în revista Advances in Nutrition și citat de agenția ANSA. Agenția Spațială Italiană intenționează să folosească datele pentru a contracara stresul oxidativ, inflamația și îmbătrânirea prematură în misiunile de lungă durată.
Cercetătorii au colectat și analizat sistematic peste o sută de studii experimentale și clinice pe această temă. Iar rezultatele arată că anumiți compuși de origine alimentară, cum ar fi polifenolii, folații și curcumina, reușesc să moduleze activitatea acelor enzime care activează sau dezactivează anumite gene. Datorită acestor modificări reversibile numite epigenetice, alimentele pot influența răspunsul organismului la stresul generat de mediul de viață, la inflamație și la îmbătrânire.
„Am vrut să clarificăm riguros ce alimente și ce principii active pot acționa ca niște adevărate comutatoare epigenetice naturale”, explică pentru agenția Ansa Sofia Pavanello, coordonatoarea echipei de cercetători. „Obiectivul este să înțelegem cum poate fi folosită dieta pentru a preveni sau încetini procesele biologice care duc la îmbătrânire și la boli cronice, deschizând calea către o nutriție din ce în ce mai personalizată și bazată pe dovezi științifice”, mai adaugă ea.

foto: freepik.com





