Care este mai sănătos, uleiul de avocado sau uleiul de măsline? Ambele sunt bune, dar se folosesc în situații diferite

tva Spania Foto: Dreamstime

Uleiul de avocado sau uleiul de măsline. Întrebarea este: care e mai bun? Experții se pronunță cu privire la beneficiile amândurora și la cel care trebuie folosit pentru gătit, salate și altele. Fiecare dintre ele se folosește în situații diferite, notează Parade.

Indiferent dacă sunteți un bucătar experimentat sau vă considerați un începător în bucătărie, un ingredient comun în mâncărurile atât savuroase, cât și dulci este uleiul vegetal.

Când este folosit uleiul de măsline?

„Puteți găsi uleiul de măsline folosit foarte mult în rețetele dietei mediteraneene sau ca bază în dressingurile pentru salate sau marinadă, folosit la gătit pentru legume, carne, fructe de mare, tofu sau ouă”, spune Roxana Ehsani, nutriționist dietetician înregistrat și purtător de cuvânt media național pentru Academia de Nutriție și Dietetică.

Când se folosește uleiul de avocado?

„Uleiul de avocado este foarte versatil și este posibil să nu fie la fel de cunoscut sau utilizat la fel de mult ca uleiul de măsline, dar are un profil nutrițional foarte similar și un gust neutru care îl poate face chiar mai versatil decât uleiul de măsline atunci când gătiți, coaceți și preparați alimente”, spune Ehsani. „Datorită gustului său neutru, uleiul de avocado poate fi ușor folosit la toate tipurile de mâncăruri, char și la produsele de patiserie, în locul uleiului de măsline care are un gust și o aromă mai distincte.

Deci, ulei de avocado vs. ulei de măsline?

Experții ne spun care ar trebui să fie utilizat pentru anumite feluri de mâncare și care este cel mai sănătos. Pentru asta însă trebuie să știți punctul de fum al fiecărui ulei. Punctul de fum este nivelul de temperatură la care se transformă în carbohidrați și devine nesănătos.

„De exemplu, dacă intenționați să gătiți la grătar, să prăjiți, să rumeniți sau să coaceți un anumit aliment, uleiul de avocado este cel mai bun, deoarece nu va începe să se ardă la fel de repede”, spune Ehsani. „Punctul de fum al uleiului de avocado este de 250 de grade Celsius, în timp ce uleiul de măsline este de 190 de grade Celsius”, mai spune ea.

Pe de altă parte, uleiul de măsline are un punct de fum mai scăzut și ar trebui să fie folosit la gătit la temperaturi mai scăzute. „De asemenea, are un gust mai puternic decât uleiul de avocado și poate adăuga un pic mai multă aromă sosurilor pentru salate, pastelor amestecate cu usturoi și ulei sau pentru stropirea peste legumele la grătar”, adaugă Keri Gans, nutriționist dietetician înregistrat și autor al The Small Change Diet.

Cu toate acestea, există și o diferență între uleiul de măsline pur și uleiul de măsline extravirgin. „Uleiul de măsline extravirgin este presat la rece și mai delicat la căldură decât uleiul de măsline pur. Cel mai bine este să nu încălziți sau să nu folosiți ulei de măsline extravirgin atunci când gătiți, deoarece are un punct de fum scăzut și uleiurile sale delicate sunt mai sensibile la căldură și râncezesc mai repede”, spune Ehsani. „Cel mai bine este să folosiți uleiul de măsline extravirgin ca dip, în dressingurile pentru salate sau să picurați pe alimente atunci când alimentele au fost deja gătite, cum ar fi legumele la abur.”

Diferențe nutriționale

Dacă doriți să alegeți uleiul „mai sănătos” dintre cele două, se va reduce la cantități minuscule de nutrienți, deoarece uleiul de avocado și uleiul de măsline au valori nutriționale semănătoare.

„Pentru 1 lingură de ulei de avocado și una de ulei de măsline, ambele furnizează 120 de calorii totale, 14 grame de grăsimi totale (2 grame sunt grăsimi saturate, 10 grame sunt grăsimi mononesaturate)”, spune Ehsani. „Doar o ușoară diferență în defalcarea grăsimilor polinesaturate. Uleiul de avocado furnizează 2 grame, în timp ce uleiul de măsline furnizează 1,5 grame.”

Cu toate acestea, o diferență notabilă între cele două are de-a face cu vitamina E. Ambele furnizează vitamina E, dar uleiul de măsline conține un pic mai mult. „Uleiul de măsline furnizează 33% din valoarea zilnică de vitamina E, în timp ce uleiul de avocado furnizează 23% din valoarea zilnică de vitamina E”, adaugă Ehsani.

În general, ambele uleiuri sunt opțiuni excelente pentru sănătatea inimii, care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și inflamație în organism. „Ambele sunt surse bogate de grăsimi mononesaturate, care pot ajuta la creșterea colesterolului bun de tip HDL în organism și la scăderea colesterolului rău LDL și chiar la scăderea tensiunii arteriale”, spune Ehsani. „De asemenea, ambele oferă cantități mari de antioxidanți precum luteina, care susține sănătatea pielii și a ochilor”.

Și, în cele din urmă, ambele uleiuri vă pot ajuta să absorbiți vitaminele liposolubile (vitaminele D, E, K și A) care se găsesc în alte alimente.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *