Provocarea este lansată de “România sălbatică”, transmite Agerpres, care adaugă că este vorba despre trei întrebări legate de gestionarea responsabilă a resurselor de apă, limitarea poluării şi refacerea ecologică a zonelor umede din lungul marilor râuri.
Iniţiatorii demersului atrag atenţia asupra faptului problemele de mediu şi discuţiile despre biodiversitate şi protecţia naturii “nu sunt mai deloc dezbătute” în campania electorală. Ei vor să afle ce viziune au candidaţii despre aceste subiecte şi ce soluţii propun.
“Apa este un element vital pentru oameni, biodiversitate, agricultură şi industrie. Cu toate acestea, resursele de apă sunt supuse unor presiuni majore din cauza schimbărilor climatice, a poluării şi a creşterii populaţiei. Deşi România nu pare să aibă aceleaşi probleme precum alte ţări aflate în zone mai călduroase, efectele se văd şi la noi: perioade de secetă prelungită, oraşe care încep să raţionalizeze apa, inundaţii masive, poluare cu microplastic şi metale grele, doar pentru a le enumera pe cele mai vizibile. Este crucial să adoptăm practici durabile pentru a proteja şi conserva această resursă preţioasă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook “România Sălbatică”.
Cele trei întrebări adresate candidaţilor
– Într-o ţară care are nevoie de un imbold pentru a dezvolta agricultura şi industria, cum vedeţi gestionarea acestor două domenii pentru a limita poluarea majoră pe care o produc şi pentru a gestiona responsabil resursele de apă de care au nevoie?
– Consumerismul este un poluator important al surselor de apă, iar risipa acestei resurse are şi ea efecte negative, ce măsuri concrete puteţi implementa pentru a le reduce?
– Aveţi un plan concret pentru refacerea ecologică a zonelor umede din lungul marilor râuri ale ţării, în condiţiile în care aceste ecosisteme pot capta carbonul mai rapid decât plantarea unei păduri şi pot ajuta la filtrarea biologică a apei şi la diminuarea schimbărilor climatice?
Cetăţenii sunt invitaţi la rândul lor să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu aceste aspecte, inclusiv cât de importantă este includerea pe agenda electorală a discuţiilor referitoare la: probleme de mediu, protejarea naturii sau pierderea biodiversităţii.