Când igiena părea bizară / Reguli alimentare ciudate, dar esențiale pentru siguranța alimentară / La vremea respectivă au salvat mii de vieți

Siguranța alimentară nu a fost niciodată opțională și a salvat vieți FOTO: Dreamstime/Alexander Raths

Înainte de apariția dezinfectanților și a ambalajelor de unică folosință, siguranța alimentară depindea adesea de soluții ingenioase, uneori chiar bizare. De la linguri comestibile la vaci spălate cu acid carbolic, iată zece exemple de reguli vechi care, deși ciudate, au contribuit la sănătatea publică, notează listverse.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -
  1. Interzis să lingi cupa de înghețată

La Londra, în anii 1890, înghețata era vândută în cupe de sticlă refolosite, pe care clienții le lingeau și le returnau. După o serie de focare de tifos și holeră, autoritățile au interzis acest sistem în 1898. Soluția? Cornetul de înghețată de unică folosință, devenit standardul igienei.

„Era o catastrofă sanitară în așteptare”, nota un raport al Comitetului Sanitar Metropolitan.

  1. Mănuși obligatorii pentru bucătari

În Viena anilor 1840, influența doctorului Ignaz Semmelweis a dus la obligativitatea purtării de mănuși din bumbac de către toți lucrătorii din alimentație. Inspectori cu bastoane metalice verificau dacă mănușile erau curate, iar bucătarii se mândreau cu certificatele lor „Aprobat Semmelweis”.

  1. Scoici crude doar cu trusă personală

După un focar de holeră în New York (1906), vânzarea de scoici crude a fost permisă doar dacă fiecare client avea lingură, suport și scuipătoare personală. Regulile drastice au redus drastic numărul de baruri cu scoici, dar au salvat vieți.

  1. Vaca trebuia spălată înainte de muls

În 1894, autoritățile din Paris au impus spălarea vacilor cu soluție dezinfectantă înainte de muls, pentru a preveni tuberculoza transmisă prin lapte. Cafenelele care vindeau „lapte curat” obțineau profituri mai mari.

  1. Lingurile de lemn, interzise

La Redfield, New York, în 1911, utilizarea lingurilor de lemn la adunări publice a fost interzisă. Cei prinși cu tacâmuri proprii erau amendați. S-au inventat linguri de unică folosință din tablă, precursoare ale actualelor tacâmuri de unică folosință.

  1. Lămpi UV în pivnițele de vin

După cazuri de botulism în California, în 1913, producătorii de vin au fost obligați să instaleze lămpi UV în pivnițe. Lămpile „de soare” sterilizau aerul și pielițele strugurilor, reducând infecțiile.

  1. Linguri comestibile în timpul Primului Război Mondial

Pentru a economisi făină, guvernul britanic a susținut linguri făcute din cereale și condimente. Deși se fărâmițau ușor, lingurile comestibile au fost un precursor al tacâmurilor ecologice de azi.

  1. Porți „sanitare” pentru vite

În 1935, Chicago a introdus „porți de calmare” în abatoare, cu unghiuri line și lumină naturală. Acestea reduceau stresul animalelor, ceea ce scădea nivelul bacteriilor din carne.

  1. Vase ceramice marcate cu „otrăvitor”

În Franța ocupată de război, vasele glazurate cu plumb au dus la intoxicații grave. În 1944, autoritățile au cerut ca vasele necertificate să fie ștampilate cu „Glazură neconformă” și simbolul craniului. Criza a dus la interzicerea plumbului în ceramică alimentară, dar a fost o măsură pentru siguranța alimentară.

  1. Capace sigilate pentru sucuri

În Japonia anilor ’60, cazurile de botulism provocate de sucurile de pepene au dus la reguli stricte: borcanele trebuiau să aibă capace cu verificare de vid. Legea a inspirat actualele sisteme de sigilare și protecție anti-manipulare.

„Sunetul ‘pop’ al capacului devenise semnalul siguranței”, nota un inspector sanitar japonez.

Aceste măsuri, deși excentrice la vremea lor, au deschis calea pentru standardele moderne de igienă alimentară. În spatele fiecărei reguli aparent bizare s-a aflat o criză de sănătate publică, o inovație sau pur și simplu bun-simț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *