California, primul stat care interzice etichetele de tipul „a se vinde până la” pe ambalajele alimentelor pentru a reduce risipa alimentară: „Noua lege este un pas monumental pentru a păstra banii în buzunarele consumatorilor, ajutând în același timp mediul și planeta”

ANPC, produse alimentare, preturi Sursa foto: Unsplash / Daria Volkova

Guvernatorul Gavin Newsom a semnat o lege revoluționară care interzice utilizarea termenilor „vinde până la” și „preferabil înainte de” pe etichetele alimentelor din California. Această măsură vizează reducerea risipei alimentare.

Legea, care va intra în vigoare în iulie 2026, va introduce noi standarde de etichetare, permițând consumatorilor să ia decizii mai clare legate de siguranța și calitatea produselor alimentare, conform Scripps News.

În prezent, există peste 50 de tipuri de etichete diferite pe ambalajele alimentelor, ceea ce duce la confuzie și la o risipă semnificativă de alimente.

„A trebui să ne întrebăm dacă mâncarea noastră este încă bună este o problemă cu care ne-am luptat cu toții”, a declarat Jacqui Irwin, deputat democrat și autoarea legii. „Noua lege este un pas monumental pentru a păstra banii în buzunarele consumatorilor, ajutând în același timp mediul și planeta”, a adăugat ea.

Confuzia creată de aceste etichete contribuie la aproximativ 20% din risipa alimentară la nivel național, în SUA

Conform Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), confuzia creată de aceste etichete contribuie la aproximativ 20% din risipa alimentară la nivel național. În California, asta înseamnă aproape 6 milioane de tone de alimente neconsumate care sunt aruncate în fiecare an.

Noua legislație va impune utilizarea etichetelor „Cel mai bun dacă este utilizat de către” pentru a indica calitatea maximă a produsului și „Utilizați până” pentru siguranță. Excepții sunt prevăzute pentru ouă, bere și alte băuturi din malț. Legea din California ar putea deveni un model pentru alte state și ar putea impulsiona o acțiune la nivel federal.

„Speranța este ca statul California să servească drept model fie pentru alte state, fie, în cele din urmă, să impulsioneze acțiuni la nivel federal”, a declarat Nina Sevilla de la Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *