Căldura extremă afectează organismul uman în moduri neașteptate. Bebelușii și vârstnicii sunt cei mai expuși / Alimente recomandate pentru o hidratare eficientă

Căldură extremă Foto: Freepik

Căldura extremă poate afecta pe oricine, dar cele mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă, bebelușii sau persoanele cu afecțiuni cronice. Efectele temperaturii mari în organism pot fi grave. Pe măsură ce corpul se încălzește, vasele de sânge se deschid. Acest lucru duce la scăderea tensiunii arteriale și face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în tot corpul.

Acest lucru poate provoca simptome ușoare, cum ar fi o erupție cutanată cu mâncărimi sau picioare umflate, deoarece vasele de sânge devin permeabile.

În același timp, transpirația duce la pierderea de lichide și de sare și, în mod esențial, la modificarea echilibrului dintre acestea în organism.

Acest lucru, combinat cu scăderea tensiunii arteriale, poate duce la epuizare din cauza căldurii. Simptomele specifice sunt amețeli, greață, stare de leșin, crampe musculare, dureri de cap, transpirație abundentă, oboseală, piele rece, palidă și umedă. Dacă tensiunea arterială scade prea mult, crește riscul de atac de cord.

Cum reacționează corpul la căldura extremă

Organismul nostru este programat să mențină o temperatură de aproximativ 37C (98F), indiferent dacă ne aflăm într-o furtună de zăpadă sau într-un val de căldură. Este temperatura la care corpul nostru funcționează. Dar, pe măsură ce vremea se încălzește, organismul trebuie să facă un efort mai mare pentru a menține temperatura scăzută. Astfel, va deschide mai multe vase de sânge în apropierea pielii pentru a pierde căldura către mediul înconjurător și începe să transpire, arată BBC.

Pe măsură ce transpirația se evaporă, crește în mod dramatic căldura pierdută de la nivelul pielii.

Cum ne putem proteja în condiții de căldură

Purtați haine adecvate, din fbre naturale, ușoare și largi.

Rămâneți într-un loc cu aer condiționat pe cât posibil. Dacă locuința nu are aer condiționat, mergeți la mall sau în locuri publice care sunt dotate cu instalații de aer condiționat.

De asemenea, puteți suna la departamentul local de sănătate pentru a vedea dacă în zonă sunt deschise adăposturi de ajutor pentru căldură.

Limitați activitățile în aer liber sau reprogramați-le pentru atunci când temperatura este mai scăzută.

Beți multe lichide și evitați alcoolul.

Încercați să stați la umbră, folosiți o cremă de protecție solară cu factor de protecție solară (SPF) ridicat și indice UVA și purtați o pălărie cu boruri largi.

Fiți atenți la persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, cei cu afecțiuni cronice și cei care locuiesc singuri.

Nu lăsați pe nimeni, în special bebeluși, copii mici și animale, într-un vehicul încuiat.

Unele medicamente cresc riscul

Cu toate că unele medicamente pot crește riscul pentru sănătate în condiții de căldură extremă, tratamentul nu trebuie întrerupt, în special dacă este vorba despre afecțiuni cronice. Printre aceste pastile se numără diureticele, antohipertensivele sau unele medicamente pentru epilepsie și Parkinson, care pot bloca transpirația și îngreunează procesul de răcire a organismului.

Și alte medicamente, cum ar fi litiul sau statinele, pot deveni mai concentrate și mai problematice în sânge dacă există o pierdere prea mare de lichide.

Alimente recomandate pe caniculă

În general, fructele sunt cele mai recomandate pentru o bună hidratare, dar mai sunt și alte alimente care ne pot ajuta în obținerea unei hidratări optime.

  1. Pepene verde

Conține 92% apă și este unul dintre cele mai hidratante alimente. Datorită conținutului ridicat de apă, pepenele are o densitate calorică foarte scăzută. Asta înseamnă că o porție relativ mare de pepene roșu conține foarte puține calorii. În plus, pepenele roșu este bogat în antioxidanți puternici, inclusiv licopen, arată Health Line.

  1. Căpșuni

Conțin 91% apă. În plus, căpșunile furnizează o mulțime de fibre, antioxidanți care luptă împotriva bolilor și vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, acid folic și mangan. S-a demonstrat că un consum regulat de căpșuni reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a diabetului, a bolii Alzheimer și a diferitelor tipuri de cancer.

  1. Pepene galben

Conține 90% apă. O cană (177 de grame) de pepene galben este compusă din aproximativ 90% apă și oferă mai mult de o jumătate de cană (118 ml) de apă pe porție. De asemenea, 2 grame de fibre, care împreună cu apa conferă sațietate și reduce pofta de mâncare. În plus, este bogat în vitamina A, furnizând 120% din necesarul zilnic într-o porție de 1 cană (177 de grame).

  1. Piersici

Conțin 89% apă. De asemenea, furnizează mai multe vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitaminele B și potasiu. Mai mult, consumul de piersici cu tot cu coajă sunt bogate în antioxidanți și fibră și au un conținut scăzut de calorii, cu doar 60 de calorii într-o piersică medie.

  1. Portocale

Conțin 88% apă. De asemenea, conțin vitamina C și potasiu, care pot stimula funcția imunitară și sănătatea inimii. Portocalele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți care luptă împotriva bolilor, inclusiv flavonoide, care pot preveni deteriorarea celulelor prin reducerea inflamației. În plus, consumul regulat de citrice precum portocalele poate proteja împotriva pietrelor la rinichi.

  1. Lapte degresat

Conține 91% apă. Este alcătuit în cea mai mare parte din apă și furnizează o cantitate considerabilă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, calciu, riboflavină, vitamina B12, fosfor și potasiu.

  1. Castravete

Conține 95% apă. Sunt compuși aproape în întregime din apă și oferă, de asemenea, o cantitate mică de unele substanțe nutritive, cum ar fi vitamina K, potasiu și magneziu. În comparație cu alte legume bogate în apă, castraveții sunt unul dintre cele mai sărace în calorii. Există doar 8 calorii într-o porție de jumătate de cană (52 de grame), iar conținutul lor de apă îi face foarte răcoritori.

  1. Salată verde

Conține 96% apă. O cană (72 de grame) de salată oferă mai mult de un sfert de cană (59 ml) de apă, pe lângă 1 gram de fibre. De asemenea, asigură 5% din necesarul zilnic de acid folic. Folatul este important pentru femeile însărcinate, deoarece poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale ale tubului neural. În plus, salata este bogată în vitaminele K și A.

  1. Ciorbe și supe

Conțin 92% apă. Ciorbele și supele au potențialul de a fi foarte hidratante și nutritive. De exemplu, o ceașcă (240 de grame) de supă de pui este alcătuită aproape în întregime din apă, ceea ce contribuie într-o cantitate decentă la nevoile zilnice de hidratare. Consumul regulat de ciorbe și supe poate, de asemenea, să favorizeze pierderea în greutate datorită conținutului lor scăzut de calorii.

  1. Dovlecei

Conțin 94% apă. O porție de 1 cană (124 de grame) de dovlecel tăiat conține peste 90% apă și oferă 1 gram de fibre, ambele fiind foarte sățioase. Și, ca urmare a conținutului său ridicat de apă, dovlecelul are un conținut destul de scăzut de calorii, cu doar 20 de calorii în o cană (124 de grame). Consumul de dovlecei contribuie cu mai multe substanțe nutritive, în special vitamina C, deoarece o cană (124 de grame) din acesta conține 35% din necesarul zilnic.

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *