I se spune budincă de lapte dar în tradiția siciliană se numește, foarte poetic, biancomangiare. Practic, un amestec simplu de lapte, zahăr și amidon, care se îngroașă pe foc. Și pe care îl putem completa, după propriile preferințe, cu orice topping dorim. Dacă aromatizăm baza cu lămâie și/sau vanilie, complementul său ideal devine sosul de căpșuni. Un fel de „rosso Valentino” în pur spirit Valentine.
Dacă, însă, lăsăm budinca neutră, o putem completa cu sos de ciocolată. Un desert extrem de rapid, îl putem prepara cu o oră sau două înainte de a-l servi. În timp util încă, pentru cine are de gând să sărbătorească ziua îndrăgostiților într-un context intim.
Ingrediente pentru 4 porții de budincă de lapte
500 ml lapte
80 g zahăr
50 g amidon de porumb
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
aromă de vanilie
Procedeu
Este mai indicat să folosim lapte de vacă integral, dar cine și-a făcut un obiectiv din a limita grăsimile poate opta pentru cel degresat. De asemenea, se poate folosi și lapte de migdale (dacă este deja îndulcit, evitați să mai adăugați zahăr), lapte de orez, lapte de ovăz, dacă situația o cere. Și cum nu conține nici unt, nici ouă, poate deveni, astfel, un desert vegan/de post.
Începem prin a adăuga amidonul de porumb și zahărul într-un vas care poate merge pe foc.
Adăugăm treptat laptele și amestecăm cu un tel până când zahărul și amidonul se dizolvă complet.
Așezăm vasul pe foc mic spre mediu și aducem compoziția la punctul de fierbere. Reducem apoi focul la minim și lăsăm să fiarbă timp de circa 5 minute, amestecând continuu, până când compoziția devine densă. Este important să fiarbă cât mai lent, ca să nu se prindă de fundul oalei.
Turnăm budinca în forme speciale, în cupe, cești sau pahare și lăsăm câteva minute să se răcească la temperatura camerei. Apoi le mutăm în frigider pentru circa două ore.
În momentul în care servim, răsturnăm budinca pe farfurii și completăm cu un topping la alegere.