Când ne dorim o mâncare cu multe legume, culori și arome diverse, dar care să aibă și în compoziție lactate, acest mix de crucifere, leguminoase și ciuperci aux gratin este soluția ideală.
Ingrediente:
- 4-5 buchețele mici de conopidă
- 4-5 buchețele mici de broccoli
- 1 morcov
- 1 păstârnac
- 4-5 ciuperci micuțe
- 300 ml de smântână de gătit
- 150 de gr de brânză rasă
- 2-3 linguri parmezan
- sare și piper
- Unt și ulei de măsline
Preparare:
Rădăcinoasele (morcov, păstârnac) se curăță, se spală și se taie în felii subțiri. Se fierb pentru 5-10 minute la foc mic să se înmoaie puțin.
Cruciferele (conopidă, broccoli) se desfac în buchețele mici, se spală și se condimentează cu sare și piper.
Ciupercile se spală sau se șterg bine cu un șervețel, se taie felii și se sotează cu un cub de unt și un fir de ulei de măsline până ce scade zeama și se rumenesc.
Într-o tigaie se pune smântâna, se adaugă brânza, sare, piper (dacă vă place, și niște nucșoară) și se lasă la foc mic, amestecând, până se topește brânza.
Se pune puțin din sos pe fundul unei forme rezistente la cuptor, se pun legumele în strat, alternându-le. Peste ele se toarnă restul de sos de smântână. Se presară brânză rasă și parmezan pe deasupra și se dă forma la cuptor la 180 sau 200 de grade pentru 15-20 de minute sau până când preparatul este gratinat deasupra.
Se consumă ca atare sau ca garnitură la o friptură sau un orez.